Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Κινδυνεύει το PSI


Στις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012 αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η «Wall Street Journal», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητα του PSI.
Εν τω μεταξύ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα η συμμετοχή ιδιωτών στο πλαίσιο του PSI, ο επιστημονικός διευθυντής του  ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984.


Πρώτη προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών, είπε ο κ. Στουρνάρας κι εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα θα καταλάβει ότι υπάρχουν κίνδυνοι και θα στηρίξει την κυβέρνηση ώστε να κάνει αυτά που πρέπει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από άνω του 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι σαφές ότι θα είναι αρκετοί οι επενδυτές που θα υπογράψουν τη συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία».
Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό», τονίζει η «Wall Street Journal».
Επίσης, αναφέρει ότι μπορεί οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.
Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να πληρώσει ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου