Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

BLOOMBERG: Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗΗ παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η ανάκτηση της απώλειας της ανταγωνιστικότητάς της μέσα από μία διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή μείωσης των μισθών, είναι προτιμότερη από την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο - άποψη το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο, με τίτλο: "Η εσωτερική υποτίμηση φαίνεται να είναι η λιγότερο κακή επιλογή για την Ελλάδα", τονίζει ότι η φυγή από το ευρώ θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη οικονομικό πλήγμα στη χώρα σε σχέση με το κόστος που υφίσταται από την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της μέσα στο ευρώ.


Η φυγή από το ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα, θα προκαλούσε μία επιδρομή στις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι καταθέτες θα έσπευδαν να μεταφέρουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό πριν από την καθιέρωση της δραχμής.
Επιπλέον, οι Έλληνες θα συνεχίσουν να οφείλουν ευρώ στους ξένους δανειστές τους και θα έχουν - λόγω της συνεχούς υποτίμησης της νέας δραχμής - μειωμένη ικανότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά.
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η ρητή μείωση των μισθών δεν χρειάζεται να αντιστοιχεί πλήρως στο κόστος της προσαρμογής (σ.σ.: ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας).


Αναφέρει τέλος, ότι μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός μείωσης του φόρου εισοδήματος και αύξησης του ΦΠΑ, που θα έχει τα χαρακτηριστικά μίας κανονικής υποτίμησης, καθώς θα αυξήσει τις τιμές των εισαγωγών σε σχέση με τις τιμές των εξαγωγών

 http://alexiptwto.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου