Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Επιλέξτε τη χρεοκοπία που επιθυμείτε…


 

Επιλέξτε τη χρεοκοπία που επιθυμείτε…
Καλά, ο Σαμαράς λογικό να θέλει να φύγει – ή τουλάχιστον να κρατήσει τις μέγιστες αποστάσεις – από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ίσως έτσι διατηρήσει μια αχνή ελπίδα να γίνει απευθείας πρωθυπουργός. Ο Καρατζαφέρης, όμως, γιατί θέλει να δικαιώσει το προσωνύμιο ΛΑ(Γ)ΟΣ για το κόμμα του; Αυτός δεν λύσσαξε να γίνει η συγκυβέρνηση; Αυτός δεν θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και να γίνει… αντιπρόεδρος; Και όσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι τα νέα μέτρα δεν θα περάσουν από τη Βουλή; Τι έπαθαν όλοι τους;

Γιατί τόση βιασύνη; Προφανώς ο γενικευμένος πανικός που διακατέχει το πολιτικό σύστημα δεν είναι τυχαίος. Η συμπεριφορά αγέλης που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του πρέπει να έχει μια λογική εξήγηση.
Κι όμως, το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) βρίσκεται, κατά την Κομισιόν και ελληνικές «πηγές» και «εκτιμήσεις», στα τελευταία του στάδια.
Άρα η χρεοκοπία θα αποφευχθεί, το χρέος θα μειωθεί, η Ελλάδα θα γλιτώσει από τα τοκοχρεολύσια τα επόμενα χρόνια και θα είναι έτοιμη, με κατοχυρωμένη την παραμονή στης στην ευρωζώνη, να δώσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μας δώσουν την άνεση να πληρώνουμε μόνοι μας τα χρέη. Χωρίς «δάνειες δυνάμεις», όπως συνήθιζε να λέει και ο ογκόλιθος της πολιτικής σκέψης Γιώργος Παπανδρέου.
Τι; Γράφουμε μπούρδες; Πού είδαμε τη μείωση του χρέους; Πού είδαμε την ανάπτυξη; Έλα ντε…
Οι εκβιασμοί
Η συγκυβέρνηση Παπαδήμου ομολογεί καθαρά ότι δεν έχει πλέον καμιά κόκκινη γραμμή. Δεν σκοπεύει να κρατήσει κανενός είδους άμυνα στις απαιτήσεις των δανειστών. Άλλωστε η τρόικα δεν θα πατήσει το πόδι της στην Αθήνα στις 16 του μηνός αν όλα όσα ζήτησε δεν έχουν πρώτα ικανοποιηθεί. Κυρίως σε επίπεδο δραστικού «κουρέματος» σε μισθούς και συντάξεις.
Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Σαρκοζί, η Κομισιόν, το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ, η Τράπεζα της Ελλάδος, τα συγκροτήματα ΜΜΕ και όποιος άλλος είναι πρόχειρος και διαθέσιμος προειδοποιούν ότι οι «μεταρρυθμίσεις» πρέπει να αρχίσουν επιτέλους ώστε να μπει η Ελλάδα στην τροχιά του προσφάτως αποφασισθέντος ευρωσυμφώνου λιτότητας. Και να αρχίσει το ξεπούλημα, που έχει βαλτώσει.
Και όχι μόνο αυτό: πρέπει, κυρίως, να έχει συμφωνήσει και με τους όρους των δανειστών για την ολοκλήρωση του «κουρέματος», παρότι ο Παπαδήμος, ο Προβόπουλος και τόσοι άλλοι, αν θυμάστε, κάποτε ήταν αντίθετοι διότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και συνιστά χρεοκοπία, όπως «αρμοδίως» έχουν προειδοποιήσει οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Όμως η καγκελάριος της Γερμανίας είναι σαφής: πρέπει συντόμως να επιτευχθεί συμφωνία για την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Και τι έγινε που το PSI είναι «απαραίτητη προϋπόθεση», αλλά «δεν επαρκεί» για να… ξανασωθεί η Ελλάδα
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου