Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ελευθερώστε την ευφυΐα


του Σταύρου Θεοδωράκη 
Με την μηχανή ήμουν, όπως συνήθως. Και ξαφνικά είδα τη λέξη ευφυΐα γραμμένη με σπρέι στον τοίχο. Το α ήταν κυκλωμένο, έτσι όπως το κάνουν οι αναρχικοί. Παραξενεύτηκα που είδα τη λέξη ευφυΐα γραμμένη σαν σύνθημα, χάζεψα και ούτε καν πρόσεξα τις υπόλοιπες λέξεις που την «συνόδευαν». Την επόμενη μέρα προσπάθησα να ξαναφέρω το σύνθημα στο μυαλό μου. Ποιες ήταν οι λέξεις όμως πριν από την ευφυΐα; Με τίποτα δεν μπορούσα να θυμηθώ. Ανέβηκα λοιπόν ξανά στην μηχανή και άρχισα να οργώνω τα στενά. Δεν μπορεί, κάπου θα το πετύχαινα.
Παντού ακόμη και στις πιο απίθανες γωνίες έβλεπα ανόητα συνθήματα. Δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά κάποτε πίστευα πολύ στα συνθήματα. Όπως και στους ηγέτες. Ένας φίλος, μου έχει πει ότι και η εκδρομή ακόμη για να πετύχει θέλει ηγέτη. Ένα σύνθημα λοιπόν και ένας ηγέτης οδηγεί την κοινωνία. Πολλά χρόνια τώρα όμως, η δική μας κοινωνία δεν έχει ούτε ηγέτες ούτε συνθήματα. Με τα παλιά πορευόμαστε, μεταλλαγμένα. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» διαβάζω στην Πατησίων, «παρέα» με αγκυλωτούς σταυρούς. Θυμάμαι πόσες φορές έχω φωνάξει και εγώ το ίδιο σύνθημα. Τέλη της δεκαετίας του 70, οι μισοί πιστοί στην Αμερική και οι υπόλοιποι μισοί στην Σοβιετική Ένωση. Ακραία πράγματα. Μέχρι και πύραυλους υμνούσαν, εκατέρωθεν. Δεν σας κάνω πλάκα. Και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου έριξε το σύνθημα. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες - ούτε ΗΠΑ ούτε και Ρωσία – Εθνική Ανεξαρτησία». Οι ίδιες λέξεις είναι σήμερα γραμμένες με μίσος. Μπερδεύτηκαν πολύ τα πράγματα, σας λέω.
Οι συνδικαλιστές της Δεξιάς έκαναν μια συνεστίαση στις γιορτές, στο «Αντιμνημόνιο» - όνομα ταβέρνας είναι! – και τραγούδησαν Μίκη και Ζέρβα (εναλλάξ!). «Ένα το χελιδόνι και η Άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος» ... «στην κορυφή και πάλι, πάλι νικητές». Και στο τέλος μοίρασαν maalox και αντιασφυξιογόνες μάσκες! Για τις οδομαχίες που θα έρθουν! Ποιοι; Οι συνδικαλιστές της Δεξιάς! Γι' αυτό σας λέω με είχε πιάσει μεγάλη αγωνία να ξαναβρώ το σύνθημα με την ευφυΐα. Λίγο πριν αδειάσει το ντεπόζιτο το ξετρύπωσα. «Ελευθερώστε την ευφυΐα». Έμεινα και το διάβαζα ξανά και ξανά. «Ε-λε-υθε-ρώ-στε την ευ-φυ-ΐα».  Προσπαθούσα  να φανταστώ τον αναρχικό που το έγραψε. Θα ένιωθε και αυτός μοναξιά φαντάζομαι. Γιατί το μπάχαλο που επικράτησε παντού ανακάτεψε και τον δικό του χώρο. «Κάψτε τα όλα, μην μείνει τίποτα, πέτρα στην πέτρα όλα διαλύστε τα», διαβάζω στην Αλεξάνδρας. Μου φαίνεται πολύ έμμετρο και αναζητώ την συνέχεια στο Ίντερνετ. Ναι, είναι στίχος από ένα τσιφτετέλι, μιας Εύας και τώρα έχει γίνει σύνθημα με τα άλφα κυκλωμένα σε κύκλους. Γι' αυτό σας λέω. Ελευθερώστε την ευφυΐα! Μέχρι και μπλουζάκι σκέφτηκα να το κάνω και να το μοιράσω σήμερα που είναι των Φώτων και είναι έθιμο οι παραινέσεις. Φοβήθηκα όμως μην μου ζητήσει δικαιώματα ο αναρχικός της ιστορίας.
ΥΓ
Την φωτογραφία μου την έστειλε ο φίλος ο Αντώνης από το Πολεμάρχι των Χανίων. Είναι πραγματική δηλαδή. Το άλφα έχει σχηματιστεί με κυψέλες μελισσών. Είναι φτιαγμένο με βοήθεια πυξίδας. Η πάνω γωνία του Α σημαδεύει ακριβώς τον βορρά. Όλες οι κυψέλες βλέπουν νότο ή ανατολή. Ο τέλειος προσανατολισμός! Γι' αυτό σας λέω «ελευθερώστε την ευφυΐα» (παντού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου