Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το τεράστιο λάθος της αύξησης των τελών κυκλοφορίας


Το λάθος με τα τέλη κυκλοφορίας
Τέλη κυκλοφορίας: Οταν η μίκρο και μάκρο οικονομία παρέδωσε τη θέση της στα Tsoban-Economics!

Σε λίγο θα καταλάβουν πόσο τεράστιο λάθος τους ήταν η αύξηση των τελών κυκλοφορίας.


Προφανώς και η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε κάποιο στέλεχος που να γνωρίζει οικονομικά! Αυτό το διαπιστώσαμε όλοι οι Ελληνες από τα αποτελέσματα της φαντασμαγορικής οικονομικής πολιτικής που άσκησε πάνω μας! Λάθη επί λαθών που έφεραν τη χώρα μας σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο!

Τούτη η Κυβέρνηση όμως δικαιολογείται; Όταν έχει αρχηγό το Super Golden Boy της Ελλάδας που παίζει τα οικονομικά στα δάχτυλα;

Όχι φυσικά!

Κάποιοι από εσάς θα σκεφτούν ότι ίσως όλα αυτά γίνονται επίτηδες! Εχουμε να κάνουμε δηλαδή με προδότες!

Δεν θα διαφωνήσω! Ειδικά για ορισμένες περιπτώσεις πολιτικών, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πολιτική τους και οι ενέργειές τους είναι εξόχως προδοτικές για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες!

Όμως, μια τεράστια πλειοψηφία από αυτούς, είναι «αγράμματοι» άνθρωποι που λόγω των μεγάλων κομματικών τους επιδόσεων, μπήκαν στην πολιτική και έγιναν ότι έγιναν!

Κομματάνθρωποι που απέχουν παρασάγγας από την πραγματική οικονομία και όσους συμβούλους και να προσλάβουν, είναι ανίκανοι να ξεχωρίσουν ακόμη και δυο βοδιών άχυρο!

Φαίνεται λοιπόν ότι το πρώτο-πρώτο μάθημα, θα χρειαστεί αύριο να το ξαναθυμίσω στον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο γιατί εικάζω ότι στα χρόνια που πέρασαν μέσα στα μεγάλα τραπεζικά σαλόνια, ξέχασε τι του έμαθαν οι καθηγητάδες του!

Αλλά αυτό αύριο!

Σήμερα θα ήθελα να τον ρωτήσω!

Όταν βλέπει στις Εφορίες, τόσο τεράστιες ουρές ανθρώπων που παραδίδουν τις πινακίδες του, ως τι σκέφτεται;

Ως Πρωθυπουργός;

Ως τραπεζίτης;

Η ως .. κληρονόμος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος;

Ας μας πει επιτέλους για να καταλάβουμε κι εμείς!

Τι εννοώ ε;

Θα σας πω αμέσως...

Όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση του Γιωργάκη (είδατε τώρα που δεν είναι πρωθυπουργός τον ξαναλέω Γιωργάκη) διπλασίαζε τα τέλη κυκλοφορίας και έβαζε χαράτσια και μείωνε τους μισθούς, ο Παπαδήμος δεν είχε διαφωνήσει δημόσια;;;

To ξεχνάτε αυτό;

Προσωπικά δεν το ξεχνώ!

Διότι, αν υποθέσουμε ότι οι αγράμματοι περί των οικονομικών, σκέφτηκαν να αυξήσουν τα έσοδα τους, ανέτρεξαν στην βιβλιογραφία αυτού που εγώ ονομάζω Tsoban-Economics (ΤσομπανοΟικονομία) !!!

Σκέφτηκαν (τότε) λοιπόν οι άνθρωποι, ότι άμα το 2010 είχαν πχ 10 ευρώ έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, και το 2011 διπλασιάσουν τα τέλη, τότε θα έχουν 20 ευρώ έσοδα!!!

Κάτι τέτοιο, στη σύγχρονη οικονομική θεωρία, μπορείς να το βρεις στην Τσομπανοικονομία που σπούδασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου!!! Στην σύγχρονη όμως Μικρο-οικονομία και Μακρο-οικονομία, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις πουθενά τέτοια θεώρηση!!!

Πολύ απλά, διότι άμα περάσεις ένα υπαρκτό όριο δυνητικής δυνατότητας πληρωμής τελών , οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν! Κι έτσι , αντί να μαζέψεις 10+10 ευρώ έσοδα το πολύ πολύ να καταφέρεις να μαζέψεις 5 !!!

Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα, χιλιάδες πολίτες, αντί να πληρώσουν τα τέλη, να καταθέτουν τις πινακίδες τους και να παροπλίζουν τα αυτοκίνητά τους!

Και φυσικά, οι οπαδοί των Tsoban Economics, δεν μπορούν καν να φανταστούν τη συνέχεια!

Δεν είναι που αντί να εισπράξουν τα διπλά, θα … χάσουν τα μισά , απ ότι εισέπρατταν πριν την αύξηση των τελών!

Υπάρχει και χειρότερο!

Με τον παροπλισμό των χιλιάδων οχημάτων, θα έχουν τεράστια ζημιά σε άλλα έσοδα που δεν την έχουν σκεφτεί!

- Κατ αρχάς, θα χάσουν μεγάλα έσοδα από την φοβερή μείωση στην κατανάλωση καυσίμων!

- Θα απολέσουν έσοδα από τον ΦΠΑ των ανταλλακτικών αυτοκινήτων και το σέρβις

- Εσοδα από τα ασφάλιστρα των οχημάτων που δεν θα κυκλοφορούν

- Αλλους έμμεσους φόρους από την μείωση της κατανάλωσης λόγω του ότι οι πολίτες αυτοί ΔΕΝ θα μετακινούνται που σημαίνει ότι δεν θα
βρίσκονται έξω από το σπίτι για να καταναλώνουν.

Αυτά και άλλα πολλά που είναι εξίσου σημαντικά!

Προφανώς όμως, σε κάποιους αρέσει να βλέπουν τον κόσμο στη μιζέρια και στην ανέχεια και να πέφτει το βιοτικό μας επίπεδο μέρα με τη μέρα!
Ο Λουκάς όμως, δεν δικαιολογείται να μην τα ξέρει όλα αυτά!!!

Και σε συνδυασμό με το χαράτσι της ΔΕΗ που θα συμβεί ακριβώς το ίδιο και χειρότερα (αλλά θα σας το αναλύσω κάποια άλλη στιγμή) μπαίνει σιγά-σιγά στο κάδρο με τα … γιαούρτια!

Θα δει την δημοτικότητα του κάτω από το 10% (από το 70%π ου ήταν) και θα γευτεί κι αυτός την παραδοσιακή συνταγή της … ΦΑΓΕ !!!

Πολύ απλά, διότι, μόλις ανέλαβε, έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30 με 40%, την κατάργηση των απαράδεκτων τελών και χαρατσιών και να δρομολογήσει εξελίξεις για πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία!

ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ !

Προφανώς, όχι γιατί δεν ξέρει αλλά γιατί δεν μπορεί !

Και όσους Καψήδες κι αν προσλάβει, σύντομα θα συμπεριληφθεί κι αυτός στο κάδρο των πολιτικών που δεν θα μπορούν να πάνε ούτε για καφέ!

Ας παρατήσει λοιπόν τα αδιέξοδα σούρτα-φέρτα στις Ευρώπες, κι ας στηρίξει λίγο τον λαό!

Αν και ξέρω ότι η επόμενη αποστολή που θα του αναθέσει το ΔΝΤ, θα είναι η μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα!

Προσωπικά, λυπούμαι πολύ Λουκά!

Λυπούμαι διότι αποδείχτηκες κατώτερος των περιστάσεων! Κατώτερος των ήδη κατωτέρων ... προκατόχων σου!
Γιώργος Αδαλής* για τους aegeantimes.gr


---
* O κ. Γιώργος Αδαλής είναι Οικονομολόγος με ειδικότητα τα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Πηγή: ramnoysia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου