Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχία για τον «ιό των ιών».



Ο Ολλανδός ερευνητής ο οποίος κατάφερε σε συνθήκες εργαστηρίου να φτιάξει τον «ιό των ιών», έναν θανατηφόρο ιό-- μετάλλαξη του Η5Ν1, του ιού της γρίπης των πτηνών δηλαδή--περιέγραψε το πείραμά του ως «πολύ ανόητο», αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι είναι χρήσιμο.

Ο Ρον Φουσιέ του πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρόντερνταμ μόλυνε ...

κουνάβια επανειλημμένως με τον θανατηφόρο ιό H5N1, δημιουργώντας έναν παθογόνο οργανισμό ικανό να εξαπλωθεί γρήγορα ανάμεσα στα ζώα, σκοτώνοντας τα περισσότερα από αυτά.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους ανθρώπους--παραδέχεται ο Φουσιέ-- αν αυτός ο «ιός των ιών» πέσει σε λάθος χέρια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ειδικά στις ΗΠΑ, όπου εκφράζονται φόβοι ότι ο ιός μπορεί να περιέλθει στην κατοχή τρομοκρατών.

Η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία τον περασμένο Σεπτέμβριο που ο Φουσιέ ανακοίνωσε το επίτευγμά του σε συνέδριο στη Μάλτα. Στη συνέχεια, η ανησυχία έγινε τρόμος όταν η έγκυρη αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τα πειράματα σε επόμενο τεύχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα εκφράζοντας φόβους ότι το άρθρο μπορεί να βοηθήσει τους τρομοκράτες να κατασκευάσουν βιολογικό όπλο ικανό να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή Βιοασφάλειας κάλεσε τους εκδότες του περιοδικού να μην δημοσιεύσουν το άρθρο.

Ο ερευνητής επέμεινε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και ότι θα πρέπει το περιεχόμενό της να είναι διαθέσιμο σε άλλες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο.

«Το μήνυμα είναι ότι ο H5N1 μπορεί να μεταφερθεί με τον αέρα μεταξύ των θηλαστικών», λέει ο Φουσιέ. Επί του παρόντος ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και συνήθως μεταδίδεται από την άμεση επαφή με πουλερικά. Σε περιπτώσεις όπου έχουν μολυνθεί άνθρωποι, το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 50%.

Ο Φουσιέ υποστηρίζει ότι αν απελευθερωθεί κάποτε ο «ιός των ιών», είτε με φυσική μετάλλαξη, είτε διαφεύγοντας από το εργαστήριο, είτε δημιουργηθεί από βιοτρομοκράτες, οι αρχές υγείας όλου του κόσμου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να το αντιμετωπίσουν. Ο ίδιος εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 οργανώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση αντιδότου.

Ο νέος H5N1, πάντως, δεν είναι εύκολο να παρασκευαστεί, επιμένει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου