Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ξεκάθαρο τελεσίγραφο για την Ελλάδα την 20η Μαρτίου - Είτε βρίσκουμε 86,5 δις ευρώ είτε χρεοκοπούμε - Κλειδί το κούρεμα




- Έρχεται αύριο στην Αθήνα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων ο Νταλάρα – Ο μεγάλος φόβος των τραπεζιτών
- Οργιάζουν οι παρασκηνιακές επαφές – Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι
- Τραβάνε στα άκρα το σχοινί ΔΝΤ και Γερμανοί ενώ η Ελλάδα απλώς παρίσταται στις διαπραγματεύσεις
- Societe Generale : Θα επιτευχθεί συμφωνία όμως το κούρεμα δεν φτάνει
- Barclays : Θα βελτιωθούν όλα εαν δεχτεί να κουρευτεί και η ΕΚΤ

Το ραντεβού της τελευταίας ευκαιρίας είναι αυτό που θα γίνει αύριο το βράδυ είτε το αργότερο την Πέμπτη το πρωί μεταξύ του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και του Λ.Παπαδήμου και του Ε.Βενιζέλου.

Η απόσταση όμως που μας χωρίζει από συμφωνία είναι ακόμα τεράστια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ύψος που θα διαμορφωθεί το επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα δοθούν ως αντάλλαγμα στα παλαιά.

- Η Γερμανία και το ΔΝΤ δείχνουν να επιμένουν σε επιτόκιο γύρω στο 3% ώστε το χρέος της Ελλάδας να γίνει βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στη τσέπη
- Η Ελλάδα επιθυμεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο όμως στην ουσία μεταφέρει στις διαπραγματεύσεις τις επιθυμίες των δανειστών της
- Οι τραπεζίτες, δηλαδή το IIF που ζητούσαν αρχικά επιτόκιο πάνω από 6% φαίνονται ανυποχώρητοι κάτω από 5%

Το πιθανότερο, σύμφωνα με διαρροές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι να τα βρουν το αργότερο εως την Παρασκευή οι δύο πλευρές σε ένα επιτόκιο γύρω στο 4,3%.Γιατί στην ουσία το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζιτών (IIF) που τους αναγκάζει να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις διαπραγματεύσεις είναι ένα και μόνο ένα.
Δηλαδή τι θα γίνει εαν μετά την Ελλάδα ζητήσει και άλλη χώρα κούρεμα;

Societe General : Το deal για το κούρεμα θα κλείσει όμως το χρέος θα αυξηθεί


Μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαικές τράπεζες, που έχει μάλιστα στα ταμεία της ελληνικά ομόλογα, η γαλλική Societe Generale σε ανάλυση της εμφανίζεται σίγουρη πως το PSI  θα κλείσει, όμως εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να τρέχει και πως τα 130 δις ευρώ δεν φτάνουν για την Ελλάδα.
''Η Ελλάδα θα χρειάζεται χρηματοδότηση για πολύ καιρό και οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τα 130 δισ. ευρώ, είναι απλώς ανεπαρκείς. Το κλειδί είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικό ΑΕΠ και να διασφαλίσει πολύ χαμηλά επιτόκια. Ακόμη και στο άμεσο μέλλον, η Ελλάδα χρειάζεται να διασφαλίσει 100% συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους''.

Τις απόψεις αυτές συμμερίζεται και η Barclays που εξηγεί πόσο επωφελές θα ήταν να δεχτεί και η ΕΚΤ να κουρευτεί και να αποσύρει το αρχικό και κατηγορηματικό της όχι.
Γιατί εαν μπει και η ΕΚΤ στο κούρεμα, εξηγεί η Barclays, τότε θα την ακολουθήσουν όσοι επενδυτές είναι σήμερα απρόθυμοι, θα δοθεί μήνυμα στις αγορές πως η ΕΚΤ βάζει πλάτη στην Ελλάδα, της οποίας θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Αλλιώς;

- Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας στάσης πληρωμών, άτακτης χρεοκοπίας
- Η Ευρωζώνη θα δοκιμάσει εαν θα ανταπεξέρθει από τον κίνδυνο διάλυσης από ένα ντόμινο χρεοκοπίας
- Και οι τράπεζες και τα τζογαδόρικα επενδυτικά κεφάλαια θα χάσουν το 100% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να βρει 86,5 δις ευρώ!


Δεν είναι τυχαίο που όλες οι πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη να έχουν δώσει τα χέρια εως την Παρασκευή και σίγουρα πριν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup με κύριο θέμα τη συμφωνία στο κούρεμα.

Για την Ελλάδα όμως τα περιθώρια είναι ακόμα πιο ασφυκτικά γιατί κάθε ημέρα που περνάει είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη αφού τάχιστα πρέπει να συγκεντρώσει :

- 30 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να γλιτώσουν την κατάρρευση
- 30 δις ευρώ για την προεξόφληση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία για το κούρεμα
- 14,4 δις ευρώ για να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν μέσα στο Μάριο για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών
- Περίπου 12 δις ευρώ για τις υπόλοιπες ανάγκες βασικής λειτουργίας του κράτους

Πόσα από αυτά τα λεφτά υπάρχουν στα κρατικά ταμεία.Ούτε ένα ευρώ, παρά μόνο οι ...εγγυήσεις των εταίρων μας και ιδίως της Γερμανίας πως θα μας στηρίξουν.
Συνεπώς πρέπει να βρεθούν τα χρήματα και ο χρόνος τελειώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου