Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Σκηνικό μεγάλου “κουρέματος” ή χρεοκοπίας



Σκηνικό μεγαλύτερους κουρέματος στο ελληνικό χρέος ή και χρεοκοπίας, στήνουν σιγά – σιγά οι ξένοι με δηλώσεις και προσεγμένες αναλύσεις για το γεγονός ότι το 50% δε φτάνει. Το ΔΝΤ βλέπει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι αδύνατη και ήδη κάποια σχέδια κάνουν λόγο για haircut ακόμη και στο 65% ή και παραπάνω, ακυρώνοντας στην ουσία τη συμφωνία του Οκτωβρίου.

«Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά. Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Αλλά και ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κλέμες Φουστ εκτιμά πως το κούρεμα 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ακόμη και εάν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Όσο για το τι θα σήμαινε αυτό, δηλαδή η μεγαλύτερη μείωση του χρέους μέσω κουρέματος; Προφανώς ακόμη περισσότερες και σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπές παντού, ιδιωτικοποιήσεις παντού, κοινώς ξεπούλημα προκειμένου η Ελλάδα να έλθει εκεί που θέλουν οι δανειστές μας.
Ο κ. Μπλανσάρ του ΔΝΤ προειδοποίησε πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».
Οι φήμες λένε ότι το PSI έχει σχεδόν κλείσει και ακόμη και μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. Αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση είναι το ποσοστό για τα μελλοντικά δάνεια που θα είναι πιθανότατα 4%,5% και 6%, ανάλογα με το χρόνο τους (10ετή, 20ετή κ.λπ.). Το βρετανικό δίκαιο έχει κλειδώσει και το μόνο που απομένει είναι το ποσοστό του κουρέματος. Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο κούρεμα μπορεί να δημιουργούσε πιστωτικό γεγονός καθώς οι δανειστές δεν θα πήγαιναν με τη θέλησή τους να χάσουν 65% και πάνω.
To ερώτημα είναι επίσης τι θα κάνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένα διπλό σχέδιο: Τα κεφάλαια που θα πρέπει να μπουν από το κράτος για τους ελέγχους της Blackrock θα καλυφθούν με κοινές μετοχές, τα κεφάλαια λόγω PSI με προνομιούχες.
Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν οριστική χρεοκοπία της Ελλάδας και ήδη έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις. Ο πρόεδρος του CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και εταίρος της κυβέρνησης της Μέρκελ, Χορστ Ζίχοφερ,
δήλωσε: «Δεν το προτείνω, αλλά μία αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα προκαλούσε ζημιά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή ή καταστροφή της ΕΕ»
«Το να “πετάξουμε” κάποιον έξω -από την Ευρωζώνη- είναι σκληρός όρος, αλλά η απομάκρυνση θα έπρεπε να είναι δυνατή ως έσχατο μέτρο, αυτήν είναι η θέση μας εδώ και μήνες» πρόσθεσε.

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου