Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Υπεψηφίστηκε ο σκληρότερος προϋπολογισμός της σύγχρονης ιστορίας - Αυτά που προβλέπει για το 2012 θα γονατίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά!

Ένας προϋπολογισμός που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον από όσους έχουμε διαβάσει και βιώσει μέχρι τώρα υπερψηφίστηκε στη Βουλή και όχι γιατί ψηφίστηκε νωρίτερα ή υπαγορεύεται από την τρόικα, αλλά γιατί για πρώτη φορά υπερψηφίστηκε από τουλάχιστον τα 4/5 της Βουλής. 

Ναι στον προϋπολογισμό του 2012 είπαν 258 βουλευτές σε σύνολο 299, καθώς απουσίαζε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γαληνός. Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας – πλην των Χρ. Κατσούρα (ΠΑΣΟΚ) και Π. Καμμένου (διαγραφείς από Ν.Δ.), όπως είχαν προαναγγείλει, ενώ οι βουλευτές Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Δημητρουλόπουλος και Π. Αντωνακόπουλος δήλωσαν «παρών» στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, διαμαρτυρόμενοι για τα κονδύλια των πυρόπληκτων στην Ηλεία. 

Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ο πλέον σκληρός της σύγχρονης ιστορίας με μέτρα και χαράτσια που αναμένεται να γονατίσουν τα ήδη βεβαρημένα ελληνικά νοικοκυριά, με δραματική μείωση των εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ αναμένεται να πληγούν ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα, λόγω της παρακράτησης για την έκτακτη εισφορά.

Τι μας περιμένει το 2012

- η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα του 2012, με τη μορφή κρατήσεων απο 1/1/2012
- η πληρωμή έκτακτης εισφοράς του 2011
- η αύξηση της παρακράτησης λόγω μείωσης του αφορολογήτου (απο 12.000 σε 5.000 ευρώ)
- οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο για τα εισοδήματα του '11 που θα εκκαθαριστούν με αφορολόγητο 5.000 ευρώ.


Εκτός όμως απο αυτά οι φορολογούμενοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγο και του περιορισμού ή της κατάργησης των φοροαπαλλαγών (έκπτωση για ενοίκιο κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίου κ.α.)

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι η περίοδος είναι κρίσιμη και από τις πράξεις μας θα κριθεί το μέλλον της χώρας για την επόμενη δεκαετία. Ο κ. Παπαδήμος άφησε αιχμές για τους κ.κ. Σαμαρά και Παπανδρέου λέγοντας πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια μεμψιμοιριών και αλληλοκατηγοριών για το παρελθόν, σημειώνοντας πως η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει εάν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον, σκιαμαχώντας για το παρελθόν.

Ο νέος πρωθυπουργός τόνισε πως ο νέος προϋπολογισμός του 2012 έχει φιλόδοξους στόχους και σημείωσε πως είναι γνωστές οι σπατάλες στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες θα εξαφανιστούν με τομές, όπως η κατάργηση άχρηστων φορέων. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, δήλωσε ότι το 2012 για πρώτη φορά θα υπάρξει μείωση κατά 42 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητά του. 

Επεσήμανε ότι η κρίση δεν είναι μια μπόρα που γρήγορα θα περάσει… Θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας πως " η αντιμετώπιση συνεπειών λαθών, παραλείψεων θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος. Μετά από 4 χρόνια ύφεσης αυτό έγινε οδυνηρά κατανοητό από όλους. Όμως μετά θα γίνει ορατό σε ανάπτυξκη, απασχόληση". 

Νωρίτερα, στη Βουλή είχε μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε αποσαφηνίσει ότι η δική του κυβέρνηση δεν έκανε λάθος, αλλά πάλευε για τη σωτηρία της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση Καραμανλή για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της. 

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει το κόμμα του συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση Παπανδρέου και επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί και να μειώσει τους συντελεστές φορολόγησης και δεν θα σταματήσει εάν δεν τα καταφέρει. 

Ο τρίτος πόλος της νέας κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι στηρίζει τον κ. Παπαδήμο ζητώντας του να δώσει αισιοδοξία και ελπίδα στους πολίτες. 

Τα κόμματα της Αριστεράς ξεκαθάρισαν πως δεν θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό με την κα Παπαρήγα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για στάση πληρωμών όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. 

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας κάλεσε την νέα κυβέρνηση να κόψει τα χαράτσια και να φορολογήσει τους εφοπλιστές, ενώ αναρωτήθηκε εάν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου