Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τα δικαστήρια απαγορεύουν τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για το χαράτσι

image


Συνταγματικό «ρήγμα» στην απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ για τα ακίνητα προκαλεί η δικαιοσύνη, κρίνοντας την επίμαχη ρύθμιση του Νόμου 4021/11 ως «αμφίβολης συνταγματικότητας».
Τα δικαστήρια (Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία) συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγορεύουν στη ΔΕΗ (και σε άλλες εταιρείες προμηθεύτριες ρεύματος) να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι» τουλάχιστον για 1-2 μήνες μέχρι να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές, εντοπίζοντας πολλά λάθη αλλά και συνταγματικής φύσης προβλήματα.

Απαγορεύοντας στη ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα σε συνταξιούχο που δεν πλήρωσε το «χαράτσι» για ακίνητο 70 τ.μ. σε περιοχή της Φθιώτιδας, το δικαστήριο επισημαίνει ότι αφού η απειλή διακοπής στηρίζεται στον Ν. 4021/11 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΔΕΗ ενεργεί ως εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση ή κατά παραχώρηση και ότι η σχετική ενέργεια είναι νόμιμη, καθόσον προβλέπεται από το Ν.Δ. 356/74, δηλαδή τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Ωστόσο το γεγονός αυτό -τονίζει το Μονομελές Πρωτοδικείο- δεν σημαίνει ότι από τη διάταξη αυτή προκύπτει υποχρέωση της ΔΕΗ να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου.
Και αυτό γιατί η εντολή αυτή συνδέεται με κύρωση (διακοπή ρεύματος), η επιβολή ή μη της οποίας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο περιεχόμενο της σύμβασης ηλεκτροδότησης (μεταξύ ΔΕΗ - καταναλωτή), στην κατάρτιση και λειτουργία της οποίας το Δημόσιο ουδεμία επέμβαση έχει ή πρέπει να έχει (αφού η σύμβαση ηλεκτροδότησης δεν αφορά τους όρους άσκησης της πολιτικής για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την ενέργεια).
Το δικαστήριο καταλήγει με την παρατήρηση ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 4021/11 είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και με την επισήμανση ότι τα δικαστήρια, όπως και όλοι οι πολίτες έχουν συνταγματική υποχρέωση και καθήκον να μην εφαρμόζουν νόμο με περιεχόμενο αντίθετο προς το Σύνταγμα, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να πράττουν με σκοπό τη μη κατάλυσή του.
Οριστική απάντηση στις συνταγματικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά του Ν. 4021/11 από πολλούς φορείς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα δώσει σε 2-3 μήνες η Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου συζητήθηκαν οι σχετικές προσφυγές σε «πιλοτική» δίκη.
konserbokoyti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου