Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Πρόστιμο 335 εκατ. δολαρίων στη Bank of America για ρατσισμό


Με απόφαση-βόμβα, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο ύψους 335 εκατ. δολαρίων στην Countrywide, θυγατρική της Bank of America, για ρατσιστική αντιμετώπιση...
δανειοληπτών της με Αφροαμερικανική ή Λατινοαμερικανική καταγωγή, κατά την περίοδο 2004-2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν εν γνώσει του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, ηCountrywide – η οποία είχε εξαγορασθεί από την Bank of America λίγο μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 – προχωρούσε σε παράνομη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερους από 200.000 κατόχους στεγαστικών δανείων της, οι οποίοι, παρότι τηρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, έκαναν το… λάθος να έχουν αφροαμερικανική ή ισπανόφωνη καταγωγή(!).

Όπως αποκαλύφθηκε, στους συγκεκριμένους πελάτες, τα έξοδα του φακέλου τους, καθώς και τα επιτόκια που καλούνταν να πληρώσουν ήταν… υψηλότερα σε σχέση με τους πελάτες οι οποίοι ήταν λευκοί και μη ισπανόφωνοι – γεγονός που, όπως γίνεται αντιληπτό, συνιστά μία απολύτως ρατσιστική μεταχείριση.

Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο, οι ισπανόφωνοι ή αφροαμερικανοί πελάτες της τράπεζες ετίθεντο μοιραία στην κατηγορία «δανειοληπτών υψηλού κινδύνου», γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων από την τράπεζα.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, η συμβιβαστική συμφωνία στην οποία υποχρεώθηκε η Countrywide αποτελεί «τη μεγαλύτερη δικαίωση ιδιώτη δανειολήπτη», στην ιστορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

«Αυτοί οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να κρίνουν με βάση την αξιοπιστία του αιτούντος, όχι το χρώμα του δέρματός του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χόλντερ.

Να σημειωθεί ότι το ποσόν του προστίμου που επιβλήθηκε στην τράπεζα πρόκειται να διατεθεί ως αποζημίωση στους 200.000 πελάτες της, οι οποίοι έτυχαν ανάλογης αντιμετώπισης, αποκλειστικά και μόνον λόγω της καταγωγής τους(...).
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου