Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Σύμβουλος της Μέρκελ προτείνει πτωχευτικό κανονισμό για τους υπερχρεωμένους


Δεν αποκλείει διάλυση του ευρώ, εντός του 2012, οικονομολόγος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ προτείνει την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, κάτι που αφορά άμεσα στην Ελλάδα...
Σε περίπτωση που η κρίση χρέους στην ευρωζώνη οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη το παγκόσμιο εμπόριο “είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,5% η γερμανική οικονομία το 2012”, υποστηρίζει η ελβετή καθηγήτρια Οικονομίας, που είναι μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των συναδέλφων της η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο αντιμετωπίζει με περισσότερη απαισιοδοξία τις οικονομικές εξελίξεις.
Η ελβετή οικονομολόγος δεν αποκλείει, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ακόμη και αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία σε περίπτωση μείωσης του γερμανικού ΑΕΠ το 2012.
Όπως μεταδίδει η Deutche Welle η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο δεν αποκλείει την κατάρρευση του ευρώ, λέγοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο “θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για όλους τους εμπλεκομένους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως”. Η οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να περιορίσει την κρίση και να στήσει ένα προστατευτικό τείχος, ωστόσο τα μέτρα αυτά –σημειώνει- δεν επαρκούν.
Το μέλος του “Συμβουλίου των πέντε σοφών” της γερμανικής οικονομίας προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. “Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ”, υποστηρίζει η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου