Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Γκρούεφσκι: Ακραίες οι ελληνικές θέσεις

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Γκρούεφσκι: Ακραίες οι ελληνικές θέσεις
Ως «ακραίες θέσεις της ελληνικής πλευράς» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι τις αντιρρήσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση μαζί του στην παρούσα φάση, καθώς και τις επισημάνσεις του Λουκά Παπαδήμου για τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο», απάντησε ο κ. Γκρούεφσκι σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας «υπονομεύονται από τις εξαιρετικά ακραίες θέσεις της Ελλάδας» για τις οποίες, όπως σημείωσε, είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στην ΠΓΔΜ από κανέναν.
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς απηχεί προφανώς την πρόθεση να μην διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εάν εντός της ερχόμενης περιόδου ξεκινούσαν οι συνομιλίες υπό κάποια πίεση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στην Ελλάδα, θα επέλεγαν το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
Στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Γκρούεφσκι ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι, λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, δεν πιστεύει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν επί του παρόντος επωφελής. «Ο πιο συνετός τρόπος να συνεχίσουμε θα ήταν, αυτή τη στιγμή, να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την υπάρχουσα διαδικασία των επίσημων διαπραγματεύσεων, που περιγράφονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος το συντομότερο δυνατό. Μία εξέλιξη η οποία, είμαι σίγουρος ότι και εσείς συμφωνείτε, θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Είμαι υποχρεωμένος, ωστόσο, να σημειώσω ότι οι συστηματικές πράξεις της Κυβέρνησής σας και των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, θέτουν εμπόδια στην ως άνω αναφερθείσα διαδικασία. Έτσι, θα σας προέτρεπα ιδιαίτερα να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση προς αυτό το σημαντικό ζήτημα, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι δύο Κυβερνήσεις μας και το οποίο έχουμε συμφωνήσει να επιλύσουμε».
Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Σαμαρά στις 16 Δεκεμβρίου, με την οποία τον προσκαλούσε σε συνάντηση το συντομότερο δυνατό, σε χρόνο και τόπο που θα επέλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το Σάββατο επίσης, διανεμήθηκε στα σκοπιανά ΜΜΕ η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου προς τον κ. Γκρούεφσκι, την οποία έχει αποστείλει πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Ο κ. Παπαδήμος, στην επιστολή του εκείνη, σημείωνε, μεταξύ άλλων, τη σημασία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στη βάση του erga omnes και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου