Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Πόλεμο στη Μεσόγειο, βλέπουν τα διεθνή μέσα


Τα τύμπανα του πολέμου χτύπησαν ήδη στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που μεταδίδουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν και της Συρίας, στο διάστημα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου. Σε δημοσίευμα της ισραηλινής....

ιστοσελίδας Debka αναφέρεται ότι τα όσα λέει και κάνει τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν περιφερειακό πόλεμο. Για του λόγου το αληθές το άρθρο επικαλείται μια συγκεκριμένη δήλωση του Νετανιάχου που τονίζει:

«Υπάρχουν φορές που μια απόφαση μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα. Αλλά το τίμημα για τη μη λήψη απόφασης μπορεί να είναι βαρύτερο. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε πάντα το θάρρος και την αποφασιστικότητα για τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ασφάλειά μας.» Αν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ανέφερε το Ιράν, όλοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το φωτογράφισε.

Την ανησυχία φουντώνει ακόμη περισσότερο ρεπορτάζ του Reuters, που υποστηρίζει ότι η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει το Ιράν το καθιστούν πλέον τελείως απρόβλεπτο. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και οι εκτιμήσεις του διευθυντή του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Εθνικό Σπουδών στην Ουάσιγκτον, Jon Alterman. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα τολμήσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε αεροπορικές τουλάχιστον επιθέσεις εναντίον του Ιράν, ειδικά τώρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των αμερικανών που εγκαταλείπουν τη περιοχή.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, εκφράζοντας την άποψη ότι το κόστος ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερο από το κέρδος. «Το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιές θα είναι οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες», λέει ο Jon Alterman και προσθέτει: «Θα μπορούσε μια επίθεση να ενθαρρύνει το καθεστώς στην ολοκλήρωση του πυρηνικού του προγράμματος».
Εικόνες φόβου από απλούς πολίτες του Ιράν περιγράφουν τα Ισραηλινά ΜΜΕ. Υποστηρίζουν ότι ο φόβος προέρχεται κυρίως μετά την εισβολή στη Βρετανική πρεσβεία. Αρκετά σχολεία -γαλλικά και γερμανικά- παραμένουν κλειστά. Πολλοί ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα και αυτό έχει προκαλέσει τη βεβαιότητα, ότι «κάτι σοβαρό σχεδιάζεται να γίνει».

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του Ιράν εξακολουθεί να τηρεί δυναμική στάση. Ο υποναύαρχος Habibollah Sayyari, αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, δήλωσε ότι ο Στόλος της χώρας είναι έτοιμος να προφυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της, και στηρίζει την θέση του αυτή κάνοντας αναφορά στην ανανέωση που έχει γίνει με την προσθήκη αρκετών νέων μονάδων, στο ιρανικό αμυντικό σύστημα.
eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου