Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Χώρες-προτεκτοράτα με σχέδιο του Ρομπάι

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ενα απίστευτο σχέδιο βάσει του οποίου θα απολέσουν ολοκληρωτικά την εθνική τους κυριαρχία τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ήδη ετοιμαστεί στα χαρτιά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.
Βάσει του σχεδίου Ρομπάι τα μέτρα λιτότητας θα επιβάλλονται απευθείας από την Ευρώπη στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν ζητήσει εξωτερική βοήθεια, όπως η χώρα μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Το απαράδεκτο σχέδιο, που αφαιρεί βασικές εξουσίες από τα Κοινοβούλια και μετατρέπει ολοκληρωτικά τα κράτη-μέλη σε προτεκτοράτα, προβλέπει ακόμη ότι οι «απείθαρχες» χώρες θα χάνουν παράλληλα το δικαίωμα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δηλαδή, ενώ τα Κοινοβούλια δεν θα μπορούν πλέον να καθορίζουν την πολιτική της χώρας τους, ταυτόχρονα οι χώρες αυτές δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ούτε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής από την οποία στην ουσία θα εξαρτάται το μέλλον τους. Το εμπιστευτικό έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» και το οποίο καλεί για «πιο αποφασιστικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την Ε.Ε.», έχει ήδη δοθεί σε ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών προκειμένου να προετοιμαστούν εν όψει της συνόδου για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Οι επιλογές που περιέχει το έγγραφο Ρομπάι δίνουν έμφαση στη δημιουργία μιας νέας «ποινικής» ουσιαστικά Ενωσης, που θα επιβλέπουν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, οι οποίοι θα έχουν νέες, ουσιαστικές εξουσίες παρέμβασης. Ειδικά για τις χώρες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και απευθύνονται στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ για βοήθεια και στη συνέχεια αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στους στόχους που τους έχουν τεθεί, ο Βαν Ρομπάι, προτείνει δραστικά μέτρα προβλέποντας «την εκχώρηση ειδικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ή σε κάποιο άλλο σώμα) προκειμένου να λαμβάνονται επιβλητέα μέτρα στη χώρα ώστε να μην απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης». Επιπροσθέτως το σχέδιο προτείνει «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πολιτική τιμωρία με προσωρινή αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian» ανώτατοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο τελευταίος αυτός όρος που αφορά την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου έχει ήδη συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις και είναι πιθανόν να παραλειφθεί. Ωστόσο αυτό μένει να αποδειχτεί μετά τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Oι προτάσεις Ρομπάι περιλαμβάνουν, ακόμη, μεγαλύτερη εναρμόνιση των συντάξεων, των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, των πολιτικών στην αγορά εργασίας και των οικονομικών κανονισμών. Τέλος, προβλέπεται ότι οι χώρες που καταπατούν τους κανόνες της Ευρώπης θα είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν προσχέδια των προϋπολογισμών τους «για έγκριση» στο Eurogroup. 
Από την Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου