Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πώς προσεγγίζουν τα θύματά τους οι παιδεραστές;

Πώς προσεγγίζουν τα θύματά τους οι παιδεραστές;

Η δράση των διακινητών παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο

Ένα απόγευμα του 2000, ο 13χρονος μικροκαμωμένος Justin Berry κάθισε ενθουσιασμένος μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του προκειμένου να δοκιμάσει την καινούργια του web cam. Την ώρα εκείνη δεν το γνώριζε, όμως ζούσε το τέλος της αθωότητας του. Η μητέρα του δεν υποψιάστηκε ποτέ τίποτα. Στην εποχή που ζούμε, τι πιο φυσιολογικό από ένα παιδί που κάνει «chat» με τους φίλους του μέσω internet;

Ο Justin ήταν ένας συνηθισμένος 13χρονος. Ζούσε στο Μπέικερσφιλντ, της Καλιφόρνιας μαζί με την μητέρα, τον πατριό και την αδελφή του. Η web cam που του είχε κάνει δώρο ο πάροχος του internet για τη συνδρομή του, φάνταζε στα μάτια του ως μια ευκαιρία: «Να κάνω μερικούς καινούργιους φίλους, ίσως και να γνωρίσω κάποιο κορίτσι στην ηλικία μου», σκεφτόταν με προσδοκία.

Αμέσως μόλις ο Justin συνέδεσε την κάμερα στον υπολογιστή, η εικόνα του, καθώς και η ηλεκτρονική του διεύθυνση, δημοσιεύτηκαν σε σελίδα με μεγάλη επισκεψιμότητα, ένα διαδικτυακό κατάλογο χρηστών web cam. «Όπου να 'ναι, κάποιος θα έρθει σε επαφή μαζί μου», σκέφτηκε. Κάποιος ήρθε πράγματι σε επαφή μαζί του. Δεν ήταν όμως στην ηλικία του, ήταν ενήλικος άνδρας. Ακολούθησε και άλλος, έπειτα και άλλος. Κουβέντιαζαν με τον Justin μέσω της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων και παράλληλα τον παρακολουθούσαν μέσω της κάμερας. Στον ανυποψίαστο έφηβο, οι άνδρες αυτοί έμοιαζαν απλώς φίλοι, καλοπροαίρετοι, πόσο μάλλον αφού του έκαναν διαρκώς κομπλιμέντα. Κάποια στιγμή, ένας από αυτούς τους «φίλους» έκανε στον Justin μια πρόταση: Θα του έδινε 50 δολάρια αν καθόταν ημίγυμνος μπροστά στην κάμερά του για τρία λεπτά. «Στην πισίνα έβγαλα την μπλούζα μου για το τίποτα!», σκέφτηκε ο Justin.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Justin έμελλε να πουλά τον εαυτό του στο internet, να στήνει ολόκληρες παραστάσεις μπροστά στην κάμερα, να γδύνεται, να αυνανίζεται, ακόμα και να κάνει σεξ για ένα κοινό περισσοτέρων των 1.500 ανδρών που τον πλήρωσαν, συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Με τη βοήθεια ενός «φίλου», ο Justin δημιούργησε την προσωπική του πορνογραφική ιστοσελίδα. Από τα μέσα του 2003, ο βιολογικός πατέρας του, μπήκε «συνέταιρος» στην επιχείρηση και του εξασφάλιζε τις πόρνες- άνδρες και γυναίκες- ο Justin έκανε σεξ μαζί τους μπροστά στη web cam. Πριν καν κλείσει τα 14 του χρόνια, ένας από τους διαδικτυακούς του «φίλους» τον είχε παρασύρει με το πρόσχημα μιας κατασκήνωσης ειδικά για λάτρεις των υπολογιστών στο Μίσιγκαν και τον είχε κακοποιήσει.

Τον Ιούνιο του 2005, ο Justin άρχισε να επικοινωνεί on line με ένα καινούργιο άτομο. Αυτός όμως του έκανε πολλές ερωτήσεις και ο νεαρός φοβήθηκε μήπως ήταν πράκτορας του FBI. Παρόλα αυτά, όταν του πρότεινε να συναντηθούν, ο Justin δέχθηκε. Ένα κομμάτι του, όπως υποστηρίζει, ήλπιζε να τον συλλάβουν, για να μη ζει άλλο έτσι. Συναντήθηκαν στο Λος Άντζελες. Εκεί, ο Justin έμαθε πως ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Kurt Eichenwald, δημοσιογράφος των «New York Times» και ερευνούσε τον κόσμο της διαδικτυακής πορνογραφίας. Στην αρχή δίστασε, έπειτα συμφώνησε να του μιλήσει.

Ο Justin είναι σήμερα ομοσπονδιακός μάρτυρας, συνεργάζεται με το FBI και τους εισαγγελείς τροφοδοτώντας με πολύτιμες πληροφορίες μια μεγάλη έρευνα γύρω από ένα σχετικά άγνωστο, αλλά πολύ επικίνδυνο κόσμο. «Ήθελα να κάνω τη μαμά μου υπερήφανη», είχε εξομολογηθεί στο δημοσιογράφο. Η αρχή είχε γίνει…

«Λερναία Ύδρα» η παιδική πορνογραφία

Ένας δικηγόρος στη Λάρισα, ένας φοιτητής στην Κρήτη, ένας μπάρμαν στη Μύκονο, ένας πανεπιστημιακός στη Θεσσαλονίκη, αλλά και επιστάτης του τμήματος στο οποίο εργαζόταν, ένας συνταξιούχος στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ένας επισμηνίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ένας καθηγητής ξένων γλωσσών στα Γιαννιτσά, ένας φωτογράφος στην Αθήνα, ένας ιδιωτικός υπάλληλος στη Ρόδο, ένας μαθητής και πάλι στην Αθήνα και πολλοί άλλοι. Κοινό χαρακτηριστικό όλων τους και δυστυχώς ακόμη περισσότερων που συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, ήταν η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου.

Στη χώρα μας, η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας δεν έχει λάβει ακόμη τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι δράστες λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειονότητα μεμονωμένα. Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις που έχουν μέχρι τώρα απασχολήσει την αρμόδια υπηρεσία, οι συλληφθέντες είναι οι ίδιοι παιδόφιλοι.

Εντύπωση προκαλούν πάντως οι καταθέσεις των κατηγορουμένων, πολλοί εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι το κάνουν από το πάθος τους για το γυμνό παιδικό κορμί. Πέρα από τα «πάθη» όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Ο τζίρος για τους διεστραμμένους, ξεπερνά πολλές φορές και τα 3 δισ. ευρώ ανά έτος.

Παιδιά σε ερωτικές περιπτύξεις; Αμέσως!

Το ανατριχιαστικό είναι ότι δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να «ανεβάσει» κάποιος φωτογραφικό υλικό στο διαδίκτυο. Απλούστατα και σχετικά γρήγορα, κάποιος μπορεί να διαβιβάσει φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου με παιδιά, σε παραλήπτες σε όλο τον κόσμο. Για να δει κάποιος επισκέπτης των ιστοσελίδων το περιεχόμενο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα και τα κέρδη καταλήγουν στον δημιουργό της ιστοσελίδας και στον χρήστη που καταχώρισε τις φωτογραφίες.

Η πλειονότητα των φωτογραφιών και των βίντεο που δείχνουν παιδιά, ακόμη και βρέφη μηνών, μέχρι 17 ετών να βιάζονται, προέρχονται κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν υποθέσεις με Έλληνες οι οποίοι φωτογράφιζαν ανυποψίαστα γυμνά παιδιά από τη χώρα μας, είτε σε παραλίες, είτε σε ερωτικές στάσεις και στη συνέχεια διοχέτευαν τις φωτογραφίες στο internet.

Οι ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας γίνονται γνωστές στους ενδιαφερομένους είτε μέσω chat-room, είτε μέσω email είτε μέσω newsgroup. Σπάνια θα ανακαλύψει ο χρήστης του internet ιστοσελίδα με παρόμοιο περιεχόμενο σε μηχανές αναζήτησης.

Ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης στην υπηρεσία των πορνογράφων

Παιδιά κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους στο internet γίνονται δέκτες μηνυμάτων που διαφημίζουν τέτοιους δικτυακούς τόπους ή γίνονται στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν παραπλανητικά λόγια για να τα οδηγήσουν στις ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά από περιέργεια μπαίνουν στις ιστοσελίδες αυτές.

Οι διαχειριστές ιστοσελίδων με υλικό παιδικής πορνογραφίας χρησιμοποιούν ονομασίες ηρώων κινουμένων σχεδίων για να παραπλανούν τους επισκέπτες και να εισέρχονται στα site τους. Παιδιά ηλικίας από 7 ως 17 ετών απάντησαν σε ποσοστό 29% σε σχετικές έρευνες ότι θα ανέφεραν σε chat-rooms τη διεύθυνση του σπιτιού τους, ενώ σε ποσοστό 14% απάντησαν ότι θα έδιναν χωρίς ενδοιασμούς σε ιστοσελίδες τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Επιπροσθέτως σε ποσοστό 90% τα παιδιά ηλικίας από 8 ως 16 ετών ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια πλοήγησης στο internet έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κατηγορούμενο, στην ιστοσελίδα του οποίου βρέθηκαν φωτογραφίες 14χρονων κοριτσιών, τα αρχεία τα έστελναν τα ίδια τα κορίτσια και οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί μέσω on line κάμερας.

Από 60 ευρώ το «ταξίδι» στη φρίκη

Οι φωτογραφίες στην αρχική σελίδα των ιστοσελίδων είναι παραπλανητικές. Χαμογελαστά παιδιά σε ερωτικές περιπτύξεις ή «καυτές» πόζες σου ζητούν να πατήσεις με το «ποντίκι» πάνω στην εικόνα και να μεταφερθείς σε έναν κόσμο «ερωτικό», με ιδιαιτερότητες. Αρκετοί διαχειριστές ιστοσελίδων κατηγοριοποιούν τις φωτογραφίες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών ή το περιεχόμενο των αρχείων. Οι τιμές ποικίλλουν και κυμαίνονται από 60 ευρώ και πάνω.

Ο χρήστης χρειάζεται μόνο να δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας. Υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή με τη χρήση βίας, ανήλικα αγόρια και κορίτσια υποχρεούνται να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους, με ενήλικες, ακόμη και με ζώα. Τα παιδιά, βρέφη μηνών, βασανίζονται, υφίστανται κάθε μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας και συχνά δολοφονούνται.

Οι παιδόφιλοι δράστες πολύ συχνά φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες με ανήλικους, καθώς και σκληρές σκηνές κακοποίησης αυτών και προωθούν έπειτα το υλικό στο ίντερνετ. Τη δράση αυτή των συγκεκριμένων χρηστών του διαδικτύου εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις παραγωγής πορνογραφικού υλικού, οι οποίες τροφοδοτούνται με «ανθρώπινο υλικό» από το trafficking παιδιών.

Από τους δέκα κατηγορουμένους για παιδική πορνογραφία, οι οκτώ υποστηρίζουν ότι το κάνουν για να ικανοποιήσουν το πάθος τους για το παιδικό κορμί και οι δύο για κερδοσκοπία. Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για οικογενειάρχες τις περισσότερες φορές με δικά τους παιδιά, άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, οικονομικά ευκατάστατα, που το κάνουν έχοντας –ενδεχομένως- στο παρελθόν υποστεί κακοποίηση και τώρα αναζητούν τρόπους να επιβληθούν σε αδύναμα πλάσματα.

Πρωταγωνιστές ακόμη και ελληνόπουλα

Μητέρα αναγνώρισε -σε κατάσταση σοκ-, στα πρόσωπα των παιδιών που «πρωταγωνιστούσαν» σε δύο ερωτικά βίντεο, τα δικά της παιδιά.

Τα όσα περιέγραψε μια 10χρονη είναι ανατριχιαστικά. Ο παιδόφιλος δεν ήταν κάποιος άγνωστος, αλλά συγγενής της οικογένειας. Χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα καλούσε το μικρό κορίτσι σπίτι του. Εκεί άνοιγε τη βιντεοκάμερα και την εξανάγκαζε να γδυθεί. Την έστηνε μπροστά στην κάμερα και απαιτούσε επιτακτικά να ποζάρει στις στάσεις που εκείνος της υπαγόρευε. Το κοριτσάκι ντρεπόταν, αλλά φοβόταν να αποκαλύψει στους γονείς του τα όσα συνέβαιναν στο σπίτι του συγγενή. Το ίδιο έκαναν και οι ανήλικες αδελφές της. Ανήμπορες να αντιδράσουν, εξαναγκάστηκαν και αυτές να υπακούσουν στις «εντολές» του. Εκείνος έγραψε το υλικό σε δύο DVD για να τα βλέπει κάθε φορά που ήθελε να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις. Η ελπίδα του να μην αποκαλυφθεί δεν διήρκεσε για πολύ. Το υλικό παιδικής πορνογραφίας βρέθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών. Η ανάλυση των ψηφιακών δίσκων επιβεβαίωσε τους φόβους τους: Τα ανήλικα παιδιά ήταν ελληνόπουλα.

Στο άλλο άκρο…

Στον αντίποδα, η υστερία που έχει προκαλέσει η διάδοση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας στο internet, έχει οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις τις αρχές διαφόρων χωρών απέναντι σε χρήστες του διαδικτύου. Χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια ζευγαριού ομογενών στη Γερμανία, το οποίο θέλησε να δημοσιεύσει φωτογραφίες του νεογέννητου μωρού του σε ιστοσελίδα. Η τρυφερή ιδέα τους που κατά τα άλλα έκρυβε το καμάρι και τη χαρά για το νεότοκο παιδί τους, τους ενέπλεξε σε πολυετή δικαστικό αγώνα, καθώς κλήθηκαν να αποδείξουν πως δεν είχαν στόχο την διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι ότι διεθνώς το ποσοστό «ξένων προς το παιδί» ατόμων που οδηγούν ανηλίκους στο χώρο της «ερωτικής βιομηχανίας» είναι μικρότερο του 4%. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 96% προέρχεται από ανθρώπους στους οποίους τα παιδιά έχουν εμπιστοσύνη.

Για αυτά τα παιδιά που κάποτε θα μεγαλώσουν, η παιδική τους ηλικία δεν θα γίνει ποτέ μια γλυκιά πατρίδα στην οποία θα επιστρέφουν κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουν ενήλικες δυσκολίες. Αυτά τα παιδιά είναι σαν να γεννήθηκαν ενήλικες.

Το μεγαλύτερο χτύπημα κατά της παιδεραστίας στην Ελλάδα

Aπό το 2004 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 680 συλλήψεις στην Ελλάδα, για συμμετοχή σε κυκλώματα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας.

Η τελευταία επιχείρηση των Αρχών, εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού, ιδιαιτέρως σκληρού στο περιεχόμενο. Για μια ακόμη φορά οι συλληφθέντες ήταν άνθρωποι υπεράνω κάθε υποψίας. Όλοι Έλληνες πλην του ενός, από τους 15 που έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας.

Ένας από αυτούς ήταν ιερέας στην Κρήτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 2000 χρήστες από την Ελλάδα επισκέπτονται και δεν διστάζουν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να δουν τέτοιο υλικό στο ίντερνετ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 25χρονου που σπούδαζε Ιατρική στη Ρουμανία που το 2006, παντρεμένου και κατοίκου Καβάλας.

Βρέθηκε να κατέχει και να διακινεί πορνογραφικό υλικό με βιασμό βρεφών. Μηχανοδηγός του ΟΣΕ, κτηνοτρόφος, δημοτικός υπάλληλος, αρχιμανδρίτης, γυμναστής, είναι κάποιες από τις ιδιότητες που φέρουν όσοι συνελήφθησαν να διαπράττουν το έγκλημα κατά συρροή. Πολλοί από αυτούς, οικογενειάρχες με παιδιά. «Είναι το πάθος μου», δικαιολογήθηκαν.
πηγη news beast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου