Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τράπεζες: Κοινωνικά ζητήματα


  του Τάσου Τέλλογλου

Πολλοί τραπεζίτες αντέδρασαν τις προηγούμενες μέρες στο «κούρεμα» του χρέους, πιστεύοντας ότι καταστρέφει τις περιουσίες που έχουν δημιουργήσει σε μετοχές των τραπεζών «τους».
Όμως εδώ και μερικές εβδομάδες, ένας διεθνής οίκος η Blackrock ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες καταγράφοντας κινδύνους που δεν αποτυπώνονταν ως τέτοιοι στα βιβλία τους. Σε απλά ελληνικά, επισφαλή δάνεια είτε δεν φαινόταν ότι δεν έχουν πληρωθεί είτε δεν καλύπτονταν από επαρκείς εγγυήσεις. Ο έλεγχος αυτός αφορά και δάνεια που έχουν δοθεί σε υπεράκτιες εταιρείες εφ όσον τα δάνεια που πήραν αποτελούν εσωτερικό ελληνικό  πιστωτικό κίνδυνο. Έτσι τουλάχιστον διευκρινίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκεί λένε ότι το πλαίσιο της εντολής του ελέγχου συγκαθορίστηκε από την τρόικα και την ΤτΕ. Από την πλευρά της η ίδια η τρόικα –ειδικά το ΔΝΤ– επισημαίνει ότι χωρίς αλλαγές στο σημερινό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίζει να υφίσταται το ιδιότυπο καθεστώς τραπεζών που μοιράζουν δάνεια σε φιλικούς τους εκδότες, πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος στον έλεγχο που έχει κάνει στην Τράπεζα Proton για την σωτηρία της οποίας το Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχει καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, διαπιστώνει ότι οι υπεράκτιες εταιρείες Auriflex, Ausum και Trapezium, χωρίς να είναι γνωστοί οι δικαιούχοι τους, έχουν πάρει δάνεια 81 εκ ευρώ για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μιας από τις 4 στρατηγικές τράπεζες το 2010. (Regulatory High Risk). Σημειώνεται μάλιστα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει με κλιμάκιο ελέγχου της το Μάρτιο του 2011 να κατονομασθούν τα φυσικά πρόσωπα πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες χωρίς αυτό να γίνει. Οι εταιρείες είχαν έδρα τα νησιά Κάιμαν και αγόραζαν το 8,54% της τράπεζας.

Την ίδια περίοδο με τον έλεγχο αυτό μία επώνυμη επιστολή έφτανε στο ΣΔΟΕ, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ Ιωάννη Τέντε,την ΤτΕ και την εισαγγελία και αφορούσε τη διαγραφή το 2008 από άλλη τράπεζα χρημάτων που είχαν δοθεί με τη μορφή πιστώσεων σε εταιρείες ακινήτων με τα εξωτικά ονόματα BRATZANO LTD, HADUS lTD NESFIELD SA που λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2008 προβλέφθηκε ρύθμιση-απόσβεση των οφειλών τους από την Τράπεζα που τους είχε δανείσει. Το εγκεκριμένο όριο για αυτές τις εξωτερικές εταιρείες ήταν 120 εκ. ευρώ. Η καταγγέλλουσα, που κατηγορείται η ίδια για υπεξαίρεση καταθέσεων της Τράπεζας, έχει δώσει κατάθεση, οι παραλήπτες των καταγγελιών λένε ότι δεν βρίσκουν το παραμικρό αλλά ταυτόχρονα ομολογούν ότι δεν γνωρίζουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις εταιρείες. Οι Τράπεζες όμως είναι δημόσιες εταιρείες  με κεφάλαια από καταθέσεις και η διαχείρισή τους δεν αφορά αποκλειστικά τους μετόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου