Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η Σλοβακία καταψήφισε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού


Παραιτήθηκε η κυβέρνηση
Η Σλοβακία καταψήφισε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού



  Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε τη διεύρυνση του EFSF, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα να χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης με οποία συνέδεσε την έγκριση του Μηχανισμού.

Πάντως το ενδεχόμενο και δεύτερης ψηφοφορίας -ίσως μέσα στην εβδομάδα- παραμένει ανοιχτό και εκεί το αποτέλεσμα κατά τα φαινόμενα θα είναι θετικό.

Η κυβέρνηση θα έχει και την υποστήριξη και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης σε αντάλλαγμα τις πρόωρες εκλογές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ήταν διχασμένος με έναν μικρότερο εταίρο να αντιτίθεται στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.

Η πρωθυπουργός Ραντιτσόβα κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι «το ευρώ μας απειλείται, η μεταβαλλόμενη κατάσταση χρειάζεται γρήγορη και άμεση δράση».

Η καταψήφιση του Μηχανισμού ουσιαστικά προκάλεσε την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που δεν κατάφερε να τηρήσει ενιαία γραμμή για το ζήτημα. Επιπλέον, από τους 124 παρόντες, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν μόλις 55, σημαντικά λιγότεροι από τους 76 που απαιτούνταν. Εννέα καταψήφισαν την ψήφο.

Η Σλοβακία ήταν η τελευταία χώρα που κλήθηκε να εγκρίνει τον EFSF.
πηγη το βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου