Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

REDSOCIAL: To "κόκκινο" Facebook: Νέο site κοινωνικής δικτύωσης στην Κούβα




RedSocial” ονομάζεται η νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε στη Κούβα, με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας της χώρας. Ο νέος αυτός διαδικτυακός τόπος που ακολουθεί υπερβολικά «πιστά» το πρότυπο του Facebook, είναι ένα εγχείρημα το οποίο, σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύει το κουβανέζικο blog «La Chiringa de Cuba», φιλοδοξεί να αποτελέσει «έναν εικονικό τόπο συνάντησης για τα κουβανέζικα πανεπιστήμια».

Το RedSocial όχι μόνο μοιάζει με το Facebook ως προς το περιβάλλον λειτουργίας και την αρχική του σελίδα, η οποία απεικονίζει ανθρώπους από 5 σημεία της Κούβας να ενώνονται μεταξύ τους κατά τον τρόπο που συνδέονται οι άνθρωποι των 5 ήπειρων στην αρχική σελίδα του Facebook, αλλά χρησιμοποιεί και ιστοχώρο με την ονομασία : facebook.ismm.edu.cu.
Η ιδέα αυτή , σύμφωνα με το «La Chiringa de Cuba», φαίνεται να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν ήθελε να μείνει μακριά από την κοινωνική επανάσταση του διαδικτύου και δημιούργησε ένα αντίγραφο του Facebook εύκολα προσβάσιμο από όλους τους κατοίκους της Κούβας μέσα από το εθνικό δίκτυο του νησιού.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα στην οποία μόλις το 2% των κατοίκων της είναι χρήστες του διαδικτύου, εκ των οποίων η πλειοψηφία απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, φοιτητές και κρατικούς υπαλλήλους, καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για έναν μέσο κουβανό που κερδίζει δουλεύοντας περίπου 20 δολλάρια το μήνα. Όπως μαρτυρούν οι έρευνες το ποσοστό ιδιωτών με οικιακό υπολογιστή δεν ξεπερνάει τους 3,3 ανά 100 άτομα, γεγονός που φέρνει την χώρα στους ουραγούς στην χρήση του ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν για την επικοινωνία και την πληροφόρησή τους πιο παραδοσιακά μέσα, όπως η καθημερινή επικοινωνία από στόμα σε στόμα, το τηλέφωνο ή το ταχυδρομείο. Για τον λόγο αυτό το κράτος υποσχέθηκε πρόσφατα ενίσχυση της ταχυδρομικής υπηρεσίας ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Φαινόμενα απώλειας χρημάτων, ή ανοιγμένων επιστολών και δεμάτων που δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εκσυχρονισμού των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Κούβα.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν , ωστόσο, πως το RedSocial είναι μία προσπάθεια του καχύποπτου κουβανέζικου κράτους να ελέγξει την ροή των πληροφοριών στο διαδίκτυο, και μάλιστα αυτών που αφορούν προσωπικά δεδομένα πολιτών. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η πρόσβαση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα είναι εφικτή μόνο μέσα στην Κούβα.
Το αν το εγχείρημα θα επιτύχει ή όχι είναι κάτι το οποίο μένει να αποδειχθεί.
ekdosi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου