Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μια συμπαθητική Αριστερά


Στη διπλανή φωτογραφία βλέπετε τον πιο συμπαθή πολιτικό αρχηγό με βάση το σύνολο των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Ο Φώτης Κουβέλης ζει μάλλον τις πιο ευτυχισμένες μέρες της πλούσιας πολιτικής του καριέρας. Αξίζει στη Δημοκρατική Αριστερά ο θρίαμβος των τελευταίων δημοσκοπήσεων;

Όχι. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν της αξίζει. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι αυτό που νομίζουν όσοι έσχάτως προσφεύγουν σε αυτήν. Μπορεί μεν να τόλμησε να στηρίξει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ (και άλλες δυνάμεις) την υποψηφιότητα Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και την υποψηφιότητα Καμίνη στην Αθήνα αλλά από εκεί και πέρα ουδέποτε τόλμησε να ξεκολλήσει από το "όχι σε όλα" με πιο πρόσφατη την άρνηση της να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Γιατί όμως...



...ο κόσμος στρέφεται στη Δημοκρατική Αριστερά; Αναζητήστε την απάντηση στις αρχές της...ελεύθερης αγοράς. Το μονοπώλιο του ΠΑΣΟΚ στην Κεντροαριστερά σπάει και στην αγορά εισέρχονται νέοι παίκτες. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 10-12% προσελκύοντας το πιο αριστερό/ριζοσπαστικό κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ενώ η Δημοκρατική Αριστερά προσελκύει τους πιο μετριοπαθείς καθώς κι αρκετούς από αυτούς που αρνούνται λόγων ενοχικών συνδρόμων να πάψουν να πιστεύουν ότι είναι αριστεροί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα κερδίζει ψηφοφόρους προσποιούμενο ότι είναι ένα διαφορετικό κόμμα. Είναι σχεδόν θεμιτό, αρκεί όμως να φροντίσει να χτίσει πάνω στο ανθρώπινο δυναμικό που προσελκύει, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων.

Με λίγα λόγια, η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να μας...συστηθεί και να εκφράσει ένα σαφή πολιτικό λόγο που θα τη βοηθήσει στο μέλλον να επιδιώξει μια προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Το εύκολο είναι να κρυφθεί πίσω από τις δημοσκοπήσεις και να προτιμήσει τις μισές αλήθειες και τις στρογγυλοποιημένες τοποθετήσεις. Το δύσκολο είναι να αναζητήσει ένα πραγματικά διακριτό πολιτικό στίγμα που θα την ξεχωρίζει από τις όμορες πολιτικές δυνάμεις. Είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει το πρώτο, λογικά αυτό αρκεί στο μπερδεμένο εκλογικό σώμα που θα προσέλθει στις κάλπες.

 http://www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου