Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

S&P: Ο χρόνος τελειώνει για την Ευρώπη


Νέο καμπανάκι από τον Standard & Poor's που προειδοποιεί ότι ενδεχομένως χρειάζεται ένα ακόμη σοκ για τους Ευρωπαίους όπως υποβάθμιση μίας γερμανικής τράπεζας.Οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της «κρίσης εμπιστοσύνης» αλλά θα χρειασθούν περισσότερες σύνοδοι κορυφής για να αντιμετωπισθεί η αναταραχή στην αγορά χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη του οίκου Standard & Poor's, Ζαν-Μισέλ Σις.

«Ας μη δημιουργούμε πολύ μεγάλες προσδοκίες, θα υπάρξουν και άλλες σύνοδοι κορυφής. Ο χρόνος τελειώνει και χρειάζεται δράση και στις δύο πλευρές της εξίσωσης, στη δημοσιονομική και τη νομισματική πλευρά» είπε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ο Ζαν-Μισέλ Σις.

Παράλληλα ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου εξήγησε ότι με την προειδοποίηση του Standard & Poor's ότι θα υποβαθμίσει 15 χώρες της ευρωζώνης θέλησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο ύφεσης και πιστωτικής ασφυξίας.

«Πιθανόν να χρειάζεται ακόμη ένα σοκ, έως ότου διαβάζουν όλοι στην Ευρώπη από την ίδια σελίδα, για παράδειγμα να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αγορά μία μεγάλη γερμανική τράπεζα. Τότε, θα υπήρχε η αναγνώριση ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα και ότι και τα γερμανικά ιδρύματα μπορεί να επηρεασθούν από τη μετάδοση της κρίσης» σημείωςε ο Ζαν-Μισέλ Σις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου