Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Σχέδιο «Πολυτεχνείο 2011» και για την 7η Δεκεμβρίου

5.000 αστυνομικοί και έκτακτα μέτρα στο κέντρο

http://img.protothema.gr
 
Στα πρότυπα που σχεδίου που εφαρμόστηκε φέτος στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές, κινείται η Ελληνική Αστυνομία για την επέτειο των τριών χρόνων από τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι πληροφορίες της Αστυνομίας λένε πως η κατάσταση δεν δείχνει «εκρηκτική», ωστόσο ο κίνδυνος κάποιοι να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια είναι ορατός. Όπως πέρυσι που, ενώ αρχικά όλα έδειχναν ήρεμα, τελικά σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν 96 προσαγωγές και 42 συλλήψεις.

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας. «Με δεδομένο ότι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια με αρχικό προορισμό τη Βουλή, απόσταση σαφώς μικρότερη από αυτή της πορείας του Πολυτεχνείου, θα απαιτηθούν και μικρότερες αστυνομικές δυνάμεις...» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει ότι «αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που ξεπερνά τις 5.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας».

Τα ΜΑΤ, η ΔΙ.ΑΣ. και η Αντιτρομοκρατική
 

Μετά την επιτυχημένη -κατά τους επιτελείς της Αστυνομίας- εφαρμογή του σχεδίου «Πολυτεχνείο 2011», το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσει και πάλι ειδικό ρόλο -ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με τις πληροφορίες- στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Πηγές της Κατεχάκη αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ της Βουλής, του Πολυτεχνείου, των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το Κοινοβούλιο σχεδιάστηκε ειδικό πλάνο, καθώς αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Εκεί θα ανέβει το τείχος από πλεξιγκλάς.

Συγκεκριμένα:

Θα λαμβάνουν μέτρα 5.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 1.500 θα ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 20 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), 15 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. Εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας.

Η Τροχαία από νωρίς το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιήσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.

Οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
Σε επιφυλακή και το ΕΚΑΒ με πέντε ασθενοφόρα.
Εισαγγελείς, χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, θα είναι επίσης σε επιφυλακή.
   
Δεν έχει αποφασιστεί αν τελικά -και ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων- θα χρησιμοποιηθεί και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού (ο γνωστός «Αίαντας»), προκειμένου να μην πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα.

«Οι οδηγίες που  έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν», λέει μάχιμος αξιωματικός και προσθέτει ότι «στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια, η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου