Σε κατάσταση γενικευμένης νευρικότητας βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια με τους γενικούς δείκτες να παραμένουν στο κόκκινο και τις τραπεζικές μετοχές να συμπιέζονται αφόρητα, ιδιαίτερα εκείνες των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Η τράπεζα DEXIA για την οποία φημολογείται πώς διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων αντιμετώπισε την Τρίτη σοβαρό πρόβλημα με την μετοχή της να σημειώνει απώλειες της τάξης του 37,7%.
Πρόκειται για μία τράπεζα η οποία δέχτηκε την τελευταία περίοδο ισχυρές δόσεις στήριξης από τους κύριους μετόχους της που είναι τα κράτη της Γαλλίας και του Βελγίου. Μετά και τις αρνητικές εκτιμήσεις της Moody’s, οι επίσημες ανακοινώσεις του Βελγίου και της Γαλλίας δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να μειωθεί η πίεση προς την μετοχή της γαλλο- βελγικής τράπεζας. Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται και οι άλλες μεγάλες τράπεζες με την Deutsche Bank να παραδέχεται πώς δεν πρόκειται να πλησιάσει τους στόχους κερδοφορίας της για φέτος.
Υπ΄ αυτές τις συνθήκες οι διεθνείς χρηματαγορές βρέθηκαν και την Τρίτη σε περιβάλλον αρνητικού πρόσημου. Η νευρικότητα άλλωστε ενισχύεται και από την διαπιστωμένη πλέον κωλυσιεργία των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι αδυνατούν λόγω εσωτερικών αντιφάσεων και αντιθέσεων να προσκομίσουν στην διεθνή αγορά αξιόπιστα πειστήρια τα οποία θα έπειθαν για προσήλωση των ευρωπαίων εταίρων στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Με δεδομένη την γενικευμένη αυτή νευρικότητα και με διαπιστωμένη την προοπτική επέκτασης της κρίσης σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης με απροσδιόριστη ημερομηνία λήξης, το ζήτημα της Ελλάδας φαντάζει και είναι περιφερειακό μεν, αλλά υπαρκτό. Ένα ζήτημα το οποίο χρησιμοποιείται από τις διεθνείς αγορές εν είδη θρυαλλίδας.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον σε μόνιμη κατάσταση δυσανεξίας με τον γενικό δείκτη να φλερτάρει τις 700 μονάδες και με ένα έλλειμμα βάθους το οποίο το καθηλώνει χωρίς μάλιστα να διαφαίνονται έστω και αμυδρά κάποιες προοπτικές.
Οι δηλώσεις Βενιζέλου την Τρίτη το μεσημέρι ουδόλως άλλαξαν το κλίμα. Αντιθέτως, η επισήμανση πώς «αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα καταρρεύσουμε» προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη δραματικότητα στην ήδη καταρρέουσα ψυχολογία.
Καθολική και μεγάλη ήταν από το πρωί η πτώση των γενικών δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το απόγευμα ο FTSE-100 στο Λονδίνο έχανε 3,01%, ο CAC-40 στο Παρίσι έπεφτε 2,77%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραφε απώλειες 3,55%. Στη Νέα Υόρκη έπειτα από μόλις 8 λεπτά συναλλαγών ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,47%, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 1,34% και ο Nasdaq μόνο κατά 0,88%.
Μεγάλη είναι, όπως είναι φυσικό, η νευρικότητα στις αγορές συναλλάγματος. Το ευρώ το απόγευμα είχε σκαρφαλώσει πάντως πάνω από το κατώφλι των 1,32 δολαρίων. Το αμερικανικό νόμισμα, πάντως, ενισχυόταν όπως και το γεν έναντι των άλλων νομισμάτων, καθώς και τα δύο νομίσματα αποτελούν «καταφύγια» για τους επενδυτές.
Ο χρυσός, το θεωρούμενο από πολλούς επενδυτές ως το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, υποχωρούσε κατά περίπου 12 δολάρια στα 1.645 δολάρια η ουγκιά.
Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων κλιμακώνονται τόσο που μοιάζουν να κάμπτονται οι αντιστάσεις όσων χρησιμοποιούν τις προθεσμιακές αυτές αγορές για να κερδοσκοπήσουν. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στη αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού έπεσε ακόμη και κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά έπειτα από το Σεπτέμβριο του 2010.
πηγη zougla gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου