Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Τα web-bot αποφάσισαν το Τέλος του κόσμου το 2012


crystal ball 1488510c Τα web bot αποφάσισαν το Τέλος του κόσμου το 2012
Οι συνομωσιολόγοι στο διαδίκτυο ισχυρίζονται ότι τα bots, που προέβλεψαν με ακρίβεια την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και το τσουνάμι του 2004, τώρα μας αποκαλύπτουν ότι κάποιας μορφής καταστροφή θα συμβεί στον πλανήτη στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Τα bots είναι ένα λογισμικό που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τα αποκαλούμενα spiders των μηχανών αναζήτησης – τα οποία κάνουν αποδελτίωση των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο – και αναπτύχθηκε την δεκαετία του ’90 για να προβλέπει τις κινήσεις του χρηματιστηρίου.


Έρπουν διαμέσου σχετικών ιστοσελίδων, σημειώνοντας λέξεις κλειδιά και εξετάζοντας το κείμενο γύρω απ’ αυτές. Η θεωρία είναι ότι αυτό μας δίνει μια επίγνωση της “σοφίας του πλήθους”, καθώς οι σκέψεις χιλιάδων ανθρώπων συναθροίζονται μέσα σε αυτές. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή αργότερα οικειοποιήθηκε για μια ποιο αμφιλεγόμενη – κατά κάποιους ανόητη – χρήση, αυτή της πρόβλεψης του μέλλοντος.
Η μελέτη των bots επάνω στο “διαδικτυακό κουβεντολόι” λέγεται ότι έδωσε προειδοποιήσεις για τρομοκρατικά χτυπήματα και οι συνήγοροι της αποτελεσματικότητας τους ισχυρίζονται ότι το έκανε επιτυχώς πριν τις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Ο George Ure, ένας από τους δυο άντρες πίσω από τα bots, λέει ότι το σύστημα του προέβλεψε ένα “γεγονός παγκόσμιας αλλαγής” που θα γινόταν μέσα σε 60 με 90 ημέρες μετά τον Ιούνιο του 2001. Παρά την ασάφεια της πρόβλεψης του, πολλοί πίστεψαν για την γνησιότητα της. Τώρα οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει φυσικές καταστροφές και ότι προέβλεψε τον σεισμό που οδήγησε στο τσουνάμι του 2004 καθώς και τον τυφώνα Katrina.
Η ποιο πρόσφατη και γενικόλογη πρόβλεψη είναι ότι η 21η Δεκεμβρίου 2012 σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου, πιθανώς λόγω μιας “μετατόπισης των πόλων”. Όπως λένε οι οπαδοί αυτής της θεωρίας, η αποκάλυψη του 2012 προβλέφθηκε από το ημερολόγιο των Μάγια, το βιβλίο της Αποκάλυψης και το Κινεζικό κείμενο του I Ching.
pic iching hexagram full Τα web bot αποφάσισαν το Τέλος του κόσμου το 2012

Οι σκεπτικιστές τονίζουν αρκετά σφάλματα σε αυτήν την θεωρία:
  • Πρώτον, το ίντερνετ μπορεί εύλογα να αποκαλύπτει την γνώση του πλήθους για το χρηματιστήριο ή ακόμη και για τρομοκρατικά χτυπήματα μιας και τα παραπάνω είναι γεγονότα που οφείλονται σε ανθρώπινη παρέμβαση. Αλλά η ικανότητα των bot να προβλέπουν μια φυσική καταστροφή δεν είναι μεγαλύτερη από μια απλή αναζήτηση στην Google.
  • Δεύτερον, οι προβλέψεις είναι τόσο ασαφείς που είναι χωρίς νόημα, επιτρέποντας τους οπαδούς τους να προσαρμόζουν τα γεγονότα μέσα σε αυτές αφού γίνει κάποιο περιστατικό.
  • Τρίτον, οι προφητείες αυτο-μεγεθύνονται. “Όσο περισσότεροι άνθρωποι γράφουν για το 2012 και το τέλος του κόσμου, τόσο περισσότερα δεδομένα συλλέγουν τα web bots για αυτήν την ημερομηνία”, λέει ο blogger του dailycommonsense.com.
Η θεωρία της μετάπτωσης των πόλων βασίζεται επάνω σε μια πραγματική επιστημονική θεωρία με την ονομασία “γεωμαγνητική αντιστροφή”, η οποία προτείνει ότι η πολικότητα της Γης μετατοπίζεται κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η θεωρία αυτή με την παρούσα της μορφή δεν ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των bot για το ότι πρόκειται να συμβεί την συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι καλύτερες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι κάθε μετατόπιση ολοκληρώνεται σε μια περίοδο 5.000 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου