Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Κραχ στα έσοδα ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ -Υπό κατάρρευση τα ταμεία

Κραχ στα έσοδα ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ -Υπό κατάρρευση τα ταμεία

Σε οριακό σημείο, σχεδόν στο να θεωρείται πλέον μη αναστρέψιμη βρίσκεται η πορεία των εσόδων στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις χρεών οι καταβολές εισφορών είναι σχεδόν μηδενικές με αποτέλεσμα να έχουν καταρρεύσει το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Από τον Ιανουάριο του 2011, η «τρύπα» στο ΙΚΑ έφτασε στα 2,177 δισ. Ευρώ και τα αυτό σημείνει μείωση εσόδων κατά 14,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Αντίστοιχα στον ΟΓΑ, μόνο το τελευταίο πεντάμηνο, η μείωση των εισροών από εισφορές είναι της τάξης του 87%, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα (Αύγουστος - Δεκέμβριος) του 2010. Σε απόλυτες τιμές, αυτό σημαίνει έσοδα ύψους 81,78 εκατ. ευρώ έναντι 624,13 εκατ. ευρώ το 5μηνο του προηγούμενου χρόνου.
Την ίδια ώρα, οι εισπράξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο «βυθίστηκαν» κατά 42,6%.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης καλεί να βρει λύσεις στο πρόβλημα που όπως τονίζει δεν είναι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού καθώς αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση εσόδων στα ταμεία κατά 14%.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, όπως η τιτλοποίηση των οφειλών του ΙΚΑ ή η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τη διασύνδεση της χρηματοδότησης των ταμείων απευθείας από το φορολογικό σύστημα.
Με στόχο την αύξηση των εσόδων, το υπουργείο ετοιμάζει διάταξη που θα προβλέπει ότι, για χρέη στα ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ, θα κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου.
Παράλληλα, το ΙΚΑ με εγκύκλιό του δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο έληξε η δυνατότητα ρύθμισης χρεών με ευνοϊκό τρόπο, και πλέον ισχύει για όλους τους οφειλέτες η πάγια ρύθμιση.
 
 http://alexiptwto.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου