Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Κακά νέα για τους λαούς της Ευρώπης

Κακά νέα για τους λαούς της Ευρώπης
Ενώ η κρίση μετατρέπεται σε νέο κύμα ύφεσης, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, η Μέρκελ σύρει την Ε.Ε. στην αποδιάρθρωση, υποτάσσει τις μοιραίες και άβουλες πολιτικές ηγεσίες και καταδικάζει τους λαούς σε πολυετή ασφυκτική λιτότητα, εξέλιξη που θα ανακυκλώσει την ύφεση.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες δεν συνιστούν διέξοδο, αλλά συντόμως θα αποδειχθούν νέος παράγων επιδείνωσης της κρίσης. Ήδη παρουσιάστηκαν ισχυρές τάσεις για "Ευρώπη πολλών ταχυτήτων". Οι ψηφίδες απομακρύνονται... Η επιδίωξη της Μέρκελ να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε "γερμανική ζώνη" και "δημοσιονομική φυλακή" θα πολλαπλασιάσει τα αδιέξοδα. Η επιμονή της να μην αποκτήσει η ΕΚΤ καθοριστικό ρόλο οδηγεί σε τραγελαφικές αποφάσεις, όπως αυτή που απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ και βάζει "μεσίτη" το ΔΝΤ.
Μαζί με την ύφεση έρχεται και η συρρίκνωση της δημοκρατίας. Τι άλλο σηματοδοτεί η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να παρακάμψουν τους λαούς και η τροποποίηση της Συνθήκης να γίνει με τη μέθοδο της Διακυβερνητικής; Τι άλλο σημαίνει η απόφασή τους να διασφαλίσουν συνταγματικά το νεοφιλελεύθερο φετίχ του "μηδενισμού των ελλειμμάτων" ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών πολιτικών; Γιατί να παραπέμπονται στο Ευρωδικαστήριο και να απειλούνται με κυρώσεις όσες χώρες παραβιάζουν τον "κανόνα των ελλειμμάτων" και όχι όσες παραβιάζουν τον κανόνα της κοινωνικής συνοχής; Γιατί η φτώχεια, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος να μη συνιστούν το διατακτικό ανάλογων "διώξεων";
Τον Μάρτιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τα μέτρα που δεν αρέσουν στη Μέρκελ. Μέχρι τότε μπορεί να έχουν συμβεί "ατυχήματα", όπως η αδυναμία της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Η κοινωνική πραγματικότητα δεν χωράει στον γύψο του νεοφιλελευθερισμού. Οι ευρωπαϊκοί λαοί, καθένας στον χρόνο του και όλοι μαζί, θα απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται.
Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε ως υπάκουος μαθητής του γερμανικού αναμορφωτηρίου. Κι όμως η χώρα μας, που επί δύο χρόνια έχει επιλεγεί ως πειραματόζωο γι' αυτά που αποφασίστηκαν χθες, μπορούσε να στείλει, με βάση τη δική της οδυνηρή εμπειρία, μήνυμα στους υπόλοιπους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου