Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η Εφορία και τα νέα της όπλα απέναντι στο "Δεν Πληρώνω"




 

Με ένα θεσμικό «οπλοστάσιο» ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά θα απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους αρνηθούν (ή απλώς αδυνατούν...) να πληρώσουν τα νέα χαράτσια, από την έκτακτη εισφορά μέχρι το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.



Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν τον προβληματισμό τους για το ιδιότυπο κίνημα «Δεν πληρώνω», που φαίνεται ότι περιλαμβάνει από οικονομικά ασθενείς πολίτες μέχρι και... επώνυμους καλλιτέχνες, οι οποίοι δηλώνουν ιδεολογικά αντίθετοι στους νέους φόρους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νότη Σφακιανάκη, που δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αρνείται να πληρώσει την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010.


Είτε εκλαμβάνεται ως δίκαιο είτε θεωρείται άδικο, γεγονός είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον στα χέρια του θεσμικά όπλα με τα οποία μπορεί (θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί πρέπει να το επιτρέπει και η οργάνωση των μηχανισμών του...) να κινήσει με πολύ πιο ευέλικτο τρόπο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.


Οπως λένε στελέχη του υπουργείου, προς το παρόν δεν φαίνεται να γενικεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το «Δεν πληρώνω», και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον εισπρακτικό μηχανισμό να επικεντρωθεί αποτελεσματικά σε όσους αφήσουν απλήρωτους κάποιους από τους νέους φόρους που καθιερώθηκαν φέτος (έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά για τους κατόχους ακριβών Ι.Χ. και σκαφών, ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ).


Η αναγκαστική διαδικασία είσπραξης που εφάρμοζε πάντα το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει την κατάσχεση ακινήτων, αλλά και απαιτήσεων εις χείρας τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων ή χρημάτων που πληρώνει μια επιχείρηση σε μια άλλη για εξόφληση οφειλής.


Από το περασμένο καλοκαίρι, όμως, στις γνωστές διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης προστέθηκε ένα νέο «εργαλείο», το οποίο επιτρέπει στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του υπουργείου να δρουν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.


Με διάταξη νόμου ορίζεται ότι όλοι, ακόμη και οι τράπεζες, είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στην εφορία κάθε στοιχείο που θα τους ζητήσει στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου. Ετσι, μπορούν να εντοπιστούν πολύ γρήγορα οι μισθοί και οι συντάξεις που καταλήγουν σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Στοιχεία είναι υποχρεωμένοι να δίνουν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και όλοι οι φορείς του Δημοσίου, ώστε να προχωρούν κατασχέσεις μισθών, κάτι που ήδη έγινε πρόσφατα με υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.


Το «μάτι» του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να δει πλέον όλες τις συναλλαγές που γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς ο νόμος ορίζει ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, οι εταιρείες μεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος που τους ζητείται, όπως στοιχεία λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν, στοιχεία για μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές, εισπράξεις μέσω πιστωτικών καρτών, δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατ' εξαίρεση των διατάξεων για το επαγγελματικό και τραπεζικό απόρρητο, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων».


Για όσους προσανατολίζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο της μη πληρωμής του χαρατσιού στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, πληρώνοντας για παράδειγμα όλες τις άλλες οφειλές που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ πλην του ειδικού τέλους, από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι θα έχουν όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες. Δηλαδή, σε πρώτη φάση τη διακοπή ηλεκτροδότησης και ακολούθως τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος τους
απο το nemea press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου