Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΟ 50% ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ

Οι τραπεζίτες ζητούν εγγυήσεις με τη Γερμανία να διαφωνεί

Κορυφώνεται η αγωνία στις Βρυξέλλες για την απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στην ευρωζώνη και τις τράπεζες,φαινεται να καταληγουν στο 50%

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα για το ζήτημα της περικοπής του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τράπεζες ζητούν, μεταξύ άλλων, ως αντάλλαγμα εγγυήσεις, 

Από την πλευρά των τραπεζών, ο εκπρόσωπός τους, Τσαρλς Νταλάρα ανακοίνωσε ότι « δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα επίπεδο ». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Διεθνής Ένωση Τραπεζών παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με στόχο να εξευρεθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση.

Εξάλλου, σύμφωνα με ειδησιογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται το σχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αυξήσει τη δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο 1 τρις ευρώ., με σκοπό να παράσχει βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Προηγουμένως, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επί της αρχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 108 δις. ευρώ και τα λεγόμενα σκληρά ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9% ως τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων δεν θα αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ενίσχυση 30 δις ευρώ, της Ισπανίας 26,16 δις. ευρώ και της Ιταλίας 14,77 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου