Το αμερικάνικο περιοδικό Newsweek δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Φοβού τους Έλληνες και χρέος φέροντες» το οποίο παρουσιάζει τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και στην ουσιαστική της χρεοκοπία.
«Οι αρχαίοι Έλληνες δεν δοξάστηκαν για το εμπόριό τους. Το απαξίωσαν τόσο ο Πλάτωνας, όσο και ο Αριστοτέλης. Οι πολίτες το άφηναν στα χέρια των μετοίκων και των ξένων και γι’ αυτό οι Γερμανοί τραπεζίτες ανησυχούν όταν οι πολιτικοί της Ελλάδας αντλούν έμπνευση από τα έπη και τους αρχαίους ήρωες», γράφει και συνεχίζει:

«Για την ειρωνεία του θέματος, το μόνο κομμάτι του παρελθόντος, της ιστορίας της Ελλάδας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά για το πώς κατάφεραν οι Έλληνες να ακμάσουν ως έμποροι ή μεταπράτες, ήταν η περίοδος της … υποταγής τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γρήγορα όμως οι Έλληνες αναζήτησαν έναν δικό τους κόσμο πέρα από τις διευκολύνσεις των Οθωμανών και όσο ήταν υποταγμένοι, έγιναν περισσότερο ρομαντικοί. Είχαν χάσει την επαφή με τον κλασικισμό που δοξάστηκε και οι φιλέλληνες τους τροφοδοτούσαν με μια αίσθηση ιδιαιτερότητας. Οι Έλληνες εθνικιστές πίστευαν ότι τα υπόλοιπα έθνη τους ζήλευαν και ήθελαν να ληστέψουν τον τόπο τους, όπως και στο παρελθόν».
Και καταλήγει ο αρθρογράφος κάνοντας αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου και στον … Οδυσσέα!
«Είμαστε σε μια δύσκολη ρότα, σε μια νέα Οδύσσεια για την Ελλάδα» είχε δηλώσει στο ξεκίνημα της κρίσης ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που όμως πίστευε και δήλωνε πως «γνωρίζουμε όμως το δρόμο για την Ιθάκη κι έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».