ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ Ευρεία δημοσιότητα στα ρωσικά ΜΜΕ βρήκαν οι δηλώσεις επιτελικών στελεχών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ ότι το Γενικό Επιτελείο της χώρας δεν σχεδιάζει να αναμένει σε αδράνεια βελτίωση στις ρωσο-ΝΑΤΟϊκές σχέσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, «αλλά συνεχίζει να υλοποιεί τη διαταγή του Προέδρου για την κάλυψη των εγκαταστάσεων των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της δημιουργίας του εθνικού συστήματος Εναέριας-Διαστημικής άμυνας».
Σύμφωνα με τις σχετικές διαπιστώσεις του ρωσικού Επιτελείου, ενόψει και της συνεδρίασης του Κοινού Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα «ήδη επηρεάζει αρνητικά το στρατηγικό πυρηνικό δυναμικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γι’ αυτό και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εγκατασταθούν στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400».
«Η Ρωσία δεν χρειάζεται ένα κυνήγι των εξοπλισμών, αλλά την ωθούν προς αυτό» υποστήριξαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι κινήθηκαν σε αυστηρούς τόνους, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Μεντβιέντεφ εξέφραζε χθες την ελπίδα, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο 15 νέους πρέσβεις στη Μόσχα, ότι «η Ρωσία και τα μέλη του ΝΑΤΟ θα κατορθώσουν παρ’ όλ’ αυτά να υπερβούν τα γνωστά προβλήματα στις σχέσεις τους», μεταξύ των οποίων κομβική θέση κατέχει η προώθηση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε ευρωπαϊκά εδάφη πλησίον της Ρωσίας.
Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της δυτικής αμυντικής περιφέρειας Αντρέι Μπόμπρουν δήλωνε στο «Ιντερφάξ» ότι οι S-400 που θα εγκατασταθούν στο Καλίνινγκραντ δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο στο πεδίο βολής Καπούστιν Γιαρ στην περιοχή του Αστραχαν και προορίζονται για την κατάρριψη κάθε είδους... αεροσκαφών, τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και πυραύλων μέσου βεληνεκούς και υπερηχητικών στόχων.
Εφαρμόζοντας τις οδηγίες του αρχιστρατήγου και Προέδρου Μεντβιέντεφ, το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας έθεσε σε λειτουργία στα τέλη Νοεμβρίου στην περιοχή του Καλίνινγκραντ μια νέα κινητή μονάδα ραδιοηλεκτρονικής παρακολούθησης, ενώ από 1ης Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε μάχιμη επιφυλακή το νεοϊδρυθέν σώμα πυραυλικών-διαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Οπως εξήγησε ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, αρχηγός του γενικού Επιτελείου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των αμυντικών ακολούθων στη Μόσχα, «για να μην αντιμετωπίσει η Ρωσία το 2018-2020, όταν θα ολοκληρωθεί η ασπίδα των ΗΠΑ, νέες απειλές για την ασφάλειά της, θα πρέπει ήδη από σήμερα να λάβει τα μέτρα της, υλοποιώντας το πρόγραμμα, που υπέδειξε ο Πρόεδρος Μεντβιέντεφ, εφόσον δεν έχει γίνει δεκτή από το ΝΑΤΟ η πρότασή του για κοινή διαμόρφωση της ασπίδας με κριτήρια κατανομής σε τομείς, έναν εκ των οποίων θα μπορούσε να αναλάβει η ρωσική αντιπυραυλική άμυνα».
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Βόρειου Στόλου Βαντίμ Σέργκα, την Τρίτη, όπως και ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε από τις βάσεις της στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό η ρωσική αρμάδα για το μακρύ ναυτικό της ταξίδι και σειρά γυμνασίων, που θα πραγματοποιηθούν στο ΒΑ Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, για να καταλήξουν στην Ταρσό της Συρίας, όπως υπολογίζεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου.
Στο ταξίδι συμμετέχουν το βαρύ αεροπλανοφόρο καταδρομικό «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» πλήρως εξοπλισμένο με τα ιπτάμενα μέσα του, το μεγάλο αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τσαμπανιένκο», καθώς και τα σκάφη συνοδείας, το ρυμουλκό-διασωστικό «Νικολάι Τσίκερ» και τα τάνκερ «Σεργκέι Όσιποφ», «Βιάζμα» και «Κάμα».
Σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν μακριά από τις συριακές ακτές και η είσοδος στην Ταρσό, θα έχει «αμιγώς τεχνικό χαρακτήρα ανεφοδιασμού». Μετά την ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού τους και γύρω στις αρχές Φεβρουαρίου τα πλοία προγραμματίζεται να έχουν επιστρέψει στη βάση τους.
www.kathimerini.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου