Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Σπίθα σε χυμένη βενζίνη»

«Σπίθα σε χυμένη βενζίνη» η ανεργία στην Κομοτηνή - σώοι οι όμηροι
Ευρύτερες οι διαστάσεις του περιστατικού με τον ένοπλο άνεργο - Στα πρόθυρα έκρηξης η πόλη κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου
«Σπίθα σε χυμένη βενζίνη» η ανεργία στην Κομοτηνή - σώοι οι όμηροι 
Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της ομηρίας σε εργοστάσιο κατασκευής κάδων στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Ο ένοπλος 52χρονος άνεργος κρατούσε δύο εργαζόμενους ομήρους, ενώ νωρίτερα είχε τραυματίσει άλλα δύο άτομα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις 12:40 π.μ., και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, ο 52χρονος δράστης πείσθηκε και απελευθέρωσε τους δύο ομήρους, ενώ στη συνέχεια, αφού έδωσε το κυνηγητικό όπλο του, παραδόθηκε στους άνδρες των ΕΚΑΜ.

Ο 52χρονος εισέβαλε ένοπλος στο εργοστάσιο κατασκευής κάδων της εταιρείας Helesi PLC στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι και κρατούσε δύο εργαζόμενους ομήρους.

Οι δύο τραυματίες, που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, που τραυματίστηκε στο λαιμό, στο χέρι και στα πλευρά, και ο υπάλληλος της εταιρείας Εμίλ Ιλεν Μαρίνοβ που έχει τραύμα στα πόδια.

Ο άντρας που εργάζονταν στην επιχείρηση και απολύθηκε πριν από οκτώ μήνες ζητούσε να επαναπροσληφθεί στην εταιρεία. Ο ίδιος, το βράδυ, έθεσε ως αίτημα στους αστυνομικούς την καταβολή δεδουλευμένων ύψους περίπου 31.000 ευρώ που -όπως υποστηρίζει- του χρωστάει η εταιρία.

Ο δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής της εταιρείας από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011.

Επί τόπου είχαν σπεύσει αστυνομικοί και ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. Οι διαπραγματευτές βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία επί 12 περίπου ώρες με τον δράστη μέσω κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να τον πείσουν να απελευθερώσει τους δύο ομήρους και να παραδοθεί. Οι αστυνομικοί διατηρούσαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο οδηγούς που κρατούσε ομήρους ο δράστης σε χώρο της εταιρίας.

Κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες, βλέπει ο πρόεδρους του Εργατικού Κέντρου
«Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχει κλίμα σύγκρουσης στην περιοχή. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες».

Το περιστατικό με τον Δ. Μανίκα που εισέβαλε ένοπλος στο εργοστάσιο της εταιρείας Helesi ΑΕ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και τραυμάτισε δύο άτομα, έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελής Μαγαλιός, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» είναι κατηγορηματικός.
«Δεν πρόκειται για προβληματικό άτομο. Είναι ένας από τους πολλούς απελπισμένους συμπολίτες μας».

Κρούει μάλιστα το κώδωνα του κινδύνου: «ας μην "διαβάσουν" με λάθος τρόπο το περιστατικό. Υπάρχει αναβρασμός στην πόλη μας. Φοβάμαι ότι η βία θα πάρει γενικότερες διαστάσεις».

Τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου είναι καταλυτικά και συνηγορούν προς την κατεύθυνση των προειδοποιήσεων του συνδικαλιστή.

Το πρόβλημα της ανεργίας τεράστιο. Η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής κατεστραμμένη. Οι κάτοικοι του νομού απελπισμένοι.

Αρκεί να σημειωθεί πως το 2003 υπήρχαν 99 εργοστάσια και έχουν απομείνει επτά ή οκτώ σε λειτουργία. Τότε έμπαιναν καθημερινά στην ΒΙΠΕ για δουλειά 17.000 άνθρωποι και σήμερα μετά βίας φθάνουν τους 900 νοματαίους. Κι αυτοί κακοπληρωμένοι. Εργάζονται διήμερα και τριήμερα και πληρώνονται 280 και 300 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτά όταν η επιχείρηση τους πληρώνει, αφού παγίως οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο έως τεσσάρων μηνών.

Η ανεργία στον νομό Ροδόπης φθάνει το 40%. Πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία διέξοδος προς άλλη απασχόληση.

«Έχουμε φθάσει να φθονούμε ο ένας τον άλλον», σημειώνει ο κ. Μαγαλιός. «Αυτός έχει δουλειά, είναι βολεμένος» είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι άνεργοι για τους λιγοστούς εργαζόμενους.

«Είναι θέμα χρόνου η οργή να μετατραπεί σε έκρηξη», εκτιμά ο συνδικαλιστής και προσθέτει πως «όταν κάποιος δεν έχει δουλειά, είναι χρεωμένος και πεινάνε τα παιδιά του, είναι ικανός για όλα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και στην συγκεκριμένη επιχείρηση εργαζόταν παλαιότερα 150 άτομα και έχουν μείνει οι μισοί.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος απολύθηκε προ έξι μηνών. Μάλιστα στο παρελθόν είχε διατελέσει σε διευθυντική θέση στην επιχείρηση. Υπάρχουν φήμες ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι θα επαναπροσληφθεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γεγονός που φαίνεται πως συνέτεινε στην αποτρόπαια πράξη του.

Το απόγευμα της Πέμπτης η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας τα γεγονότα ως εξής:

«Σήμερα περί ώραν 13:00 ο Μανίκας Δημήτριος, ετών 52, εισέβαλλε ένοπλος με κυνηγετική καραμπίνα, στο εργοστάσιο της εταιρείας Helesi ΑΕ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Εισήλθε στο γραφείο του Διευθύνοντα Συμβούλου, Αθανασίου Ανδριανόπουλου, ετών 51 και πυροβόλησε τραυματίζοντας τον υπάλληλο Εμίλ Ιλεν Μαρίνοβ, ετών 30, στα πόδια και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, στο λαιμό στο χέρι και στα πλευρά. Αιμόφυρτος ο δεύτερος προσπάθησε να διαφύγει, ο δράστης τον καταδίωξε, αλλά η παρέμβαση άλλων εργαζομένων επέτρεψε την σωτήρια διαφυγή του υπαλλήλου αλλά και του καταδιωκόμενου.

Στη συνέχεια ο δράστης με την απειλή του όπλου έθεσε σε ομηρία δύο άλλους εργαζομένους και «οχυρώθηκε» στο γραφείο της διοίκησης. Η κατάσταση της ομηρίας ευρίσκεται σε εξέλιξη.

Επί τόπου επιχειρούν ειδικοί διαπραγματευτές και αστυνομικές δυνάμεις για την απελευθέρωση των ομήρων.
Οι τραυματισθέντες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής εκτός κινδύνου, ενώ όμηροι παραμένουν οι εργαζόμενοι Γκριτσέλης Δημήτριος, ετών 64 και Διγγάρης Θεοφάνης, ετών 51.

Ο δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου