Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αν και κατασκευάστηκε το 1884 λειτουργεί άψογα

Το μοντέλο La Marquise του 1884 είναι το παλαιότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί και πρόκειται να βγει στις 7 Οκτωβρίου σε δημοπρασία στην Πενσυλβανία, όπου υπολογίζεται ότι θα πιάσει από

1,48 έως 1,85 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για το μοντέλο De Dion Bouton et Trepardoux Dos-A-Dos, το οποίο βαφτίστηκε από τους κατασκευαστές τους La Marquise. Λειτουργεί άψογα, διαθέτει τέσσερις θέσεις και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μοντέλα όλων των εποχών.

Η ιστορία του ταυτίζεται με την γέννηση της μάρκας De Dion-Bouton, που ξεκίνησε να κατασκευάζει στη Γαλλία ατμοκίνητα οχήματα και λεωφορεία, αρχικά ένα τρίκυκλο μοντέλο και το 1884 ακολούθησε το τετράτροχο με μήκος 2,47 μ. και βάρος έναν τόνο.

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου υπάρχουν τέσσερις θέσεις, όπου κάθονται οι επιβάτες ανά ζεύγος πλάτη με πλάτη, ενώ εμπρός έχει τοποθετηθεί το καζάνι ατμού, γύρω από το οποίο αποθηκεύονταν τα κάρβουνα για τη λειτουργία του.

Κάτω από τα καθίσματα βρισκόταν το δοχείο νερού με 150 λίτρα χωρητικότητα, το οποίο παρήγαγε την κινητήρια δύναμη του οχήματος, δηλαδή τον ατμό. Ένα γεμάτο ρεζερβουάρ νερού αρκούσε για περίπου 32 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου