Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

O Ομπάμα νίκησε στο δεύτερο ντιμπέιτ


Η νέα λεκτική γκάφα του Μιτ Ρόμνεϊ σχετικά με τις γυναίκες και το πιο επιθετικό ύφος του Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισαν το δεύτερο ντιμπέιτ, το οποίο έγινε τη νύχτα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να επικράτησε έναντι του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, παίρνοντας μια κρίσιμη ρεβάνς εν όψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου

 «Ο πρόεδρος Ομπάμα εξιλεώθηκε. Εκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, ίσως και περισσότερα» ήταν το βασικό σχόλιο του ΒΒC, επισημαίνοντας τη σημαντική αντίστιξη με την απογοητευτική εμφάνισή του στην πρώτη τηλεμαχία. Ο Ομπάμα ήταν όντως πολύ πιο επιθετικός και συχνά το ντιμπέιτ εξελίχθηκε σε μια μάχη «για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο» μπροστά στο κοινό των 82 αναποφάσιστων ψηφοφόρων, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η «Washington Post».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CBS και των New York Times, το 37% θεωρούν ότι ο Ομπάμα ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ, έναντι 30% του Ρόμνεϊ. Σε άλλη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έγινε για το CNN το 46% όσων παρακολούθησαν την τηλεμαχία θεωρούν πως ο πρόεδρος επικράτησε έναντι 39% του ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Ο Ομπάμα επιτέθηκε αρκετές φορές σε προσωπικό τόνο στον Ρόμνεϊ, αποκαλώντας τον «πλούσιο» και υπενθυμίζοντας την γκάφα του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες σε εκδήλωση είχε αποκαλέσει το 47% των Αμερικανών «θύματα» και «εξαρτημένους από την κυβέρνηση».
«Πιστεύω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ είναι καλός άνθρωπος. Αλλά όταν είπε ότι 47% της χώρας θεωρούν εαυτούς θύματα που αρνούνται την προσωπική ευθύνη, σκεφτείτε για ποιους μιλούσε. Εγώ θέλω να παλέψω γι' αυτούς. Αυτό κάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γιατί αν αυτοί πετύχουν, η χώρα θα πετύχει» τόνισε ο Ομπάμα.
Το χειρότερο για τον Ρόμνεϊ είναι μια λεκτική γκάφα του σχετικά με τις γυναίκες που προκάλεσε αίσθηση και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα social media.
Σε μια ερώτηση για το πώς θα καταφέρει οι γυναίκες να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες ο Ρόμνεϊ είπε ότι όταν ήταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, και προβληματισμένος από το γεγονός ότι όλοι οι αιτούντες για μια θέση στο επιτελείο του, ήταν άνδρες, απευθύνθηκε σε οργανώσεις γυναικών «Τους ρώτησα αν μπορούν να μας βρουν κόσμο και μας έφεραν ντοσιέ γεμάτα…γυναίκες (binders full of women)» εκστόμισε ο βιαστικός Ρόμνεϊ, ενώ προφανώς ήθελε να πει «βιογραφικά γυναικών».
Οπως ήταν επόμενο ο όρος «binders full of women» ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου με διάφορα αρνητικά σχόλια για το πώς ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιλαμβάνεται τις γυναίκες.
Και μια που το έφερε η συζήτηση στις γυναίκες ιδιαίτερη αίσθηση έκανε πως οι δύο σύζυγοι των δύο αντιπάλων, παρούσες στο στούντιο, φορούσαν και οι δύο ροζ φόρεμα.
Το τρίτο και τελευταίο προγραμματισμένο ντιμπέιτ μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ θα διεξαχθεί στη Φλόριντα στις 22 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου