Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου με αίτημα στρατιωτικό συμβούλιο να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να τροποποιήσει το νέο εκλογικό νόμο της Αιγύπτου.
Με τη σημερινή κινητοποίηση, που αποκαλέστηκε «η Παρασκευή που διεκδικούμε ξανά την Επανάσταση», οι συμμετέχοντες θέλουν να πιέσουν το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο από την 11η Φεβρουαρίου,
να τιμήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προτού οι Αιγύπτιοι κληθούν στις κάλπες το Νοέμβριο για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.
Οι διαδηλωτές επικρίνουν το πρόσφατο νομοθέτημα, που ορίζει ότι δύο τρίτα των εδρών της βουλής θα διεκδικηθούν από πολιτικά κόμματα και το ένα τρίτο από ανεξάρτητους υποψηφίους.
Μια συμμαχία 95 πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει απειλήσει να απόσχει από τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι το να επιτραπεί σε τόσους πολλούς ανεξάρτητους υποψήφιους να συμμετάσχουν θα δώσει την ευκαιρία σε υποστηρικτές ή στελέχη του πρώην καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ να καταλάβουν έδρες στο κοινοβούλιο.
Οι διαδηλωτές ζητούν να εκδοθεί ένα διάταγμα που θα απαγορεύει σε πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ --το οποίο έχει διαλυθεί-- να λάβουν μέρος στις εκλογές.
Παράλληλα, αξιώνουν να τερματιστούν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία, να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση, καθώς και να οριστεί κατώτερος και ανώτατος μισθός για τους δημόσιους λειτουργούς.

Χθες, το Στρατιωτικό Συμβούλιο προειδοποίησε τους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για κάποιους που «επιδιώκουν να εμποδίσουν τη δημοκρατική μεταμόρφωση (της χώρας) που άρχισε με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών», ενώ κατέστησε τους διαδηλωτές υπεύθυνους για την προστασία κάθε ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου