Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τα όμορφα μέτρα, όμορφα καίγονται


Όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν καταλάβει τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα σύντομα, εκτός από τους κυβερνώντες. Η μια μετά την άλλη οι ξένες εφημερίδες προβλέπουν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές εξαιτίας των σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα, αλλά το πολιτικό σύστημα νομίζει ότι το πακέτο μέτρων θα περάσει όμορφα κι ωραία από τη Βουλή και θα εφαρμοστεί κιόλας.

Όμως, τα όμορφα μέτρα, όμορφα καίγονται και δυστυχώς στις φλόγες που ετοιμάζονται να ανάψουν κινδυνεύει να καεί όλη η χώρα.
Οι New York Times λοιπόν κάνουν λόγο για μεγάλες αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Η εφημερίδα επικρίνει κυρίως τη γερμανική πολιτική για τις «αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας». «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο άρθρο τονίζεται ότι ο χρόνος εξαντλείται και μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η καγκελάριος Α. Μέρκελ, τονίζεται στο άρθρο, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού –και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε απελπισμένες κυβερνήσεις.
Αναφέρεται τέλος στις μεγάλες διαδηλώσεις που θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα και στις τρεις χώρες καθώς «η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που απαιτούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Πολιτικές που είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όταν αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά».
Η αμερικανική εφημερίδα ουσιαστικά καταφέρεται κατά των Ευρωπαίων ηγετών, συντηρώντας έτσι την κόντρα με το ΔΝΤ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

alexiptoto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου