Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ο «Δημοσιογράφος Νίκος» και τα ελληνικά ΜΜΕ



Άλλο ένα ράμμα για τη γούνα της αξιοπιστίας των ΜΜΕ προστίθεται σήμερα με την αποκάλυψη της προσφοράς του «Δημοσιογράφου Νίκου» προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο για να καθαρίσει το όνομά του.
Η πρόταση που δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ μπορούν να ορίσουν την ατζέντα της επικαιρότητας περιλαμβάνει δημοσιεύματα, παραπολιτικά, συνεντεύξεις αλλά ακόμα και δημοσκοπήσεις. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ που μέχρι σήμερα είχαν λυσσάξει για το ποιος θα βγάλει πρώτος τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το γραφείο και την οικία του πρώην υπουργού τώρα δεν φαίνεται να αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το έγγραφο που είδες χθες το φως της δημοσιότητας.

Το δημοσίευμα θα έπρεπε να συνταράξει τον δημοσιογραφικό χώρο και να προκαλέσει εσωτερικό έλεγχο σε πάνω από 10 δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Η πρόταση του «Δημοσιογράφου Νίκου» περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο που στήνονται συνειδήσεις. Δημοσιεύματα σε εφημερίδες που θα έστηναν το σκηνικό για δήθεν προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του Ακη, παραπολιτικά που θα ενίσχυαν την γενικότερη αίσθηση αλλά ακόμη και αγορασμένες δημοσκοπήσεις από γνωστές εταιρίες.

Επιπλέον η επιστολή αποδεικνύει αυτό που υποπτεύονται οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου: Ότι υπάρχουν δίκτυα σε twitter και facebook προς πώληση που αναλαμβάνουν την βρώμικη δουλειά της υποστήριξης των αφεντικών τους.

Τέλος από το ίδιο έγγραφο φαίνεται ξεκάθαρα και ο ρόλος που παίζουν μια σειρά από «δημοσιογραφικά» και «αποκαλυπτικά» blog που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλίσει το ελληνικό διαδίκτυο.

Η εποχή που ζούμε απαιτεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης με άλλο ήθος και με προοπτική. Εξαρτάται λοιπόν από τους χρήστες του διαδικτύου να προσέχουν που κάνουν τα κλικ τους.

Ακολουθεί η υπέροχη πρόταση του κύριου Νίκου:
«Αγαπητέ Άκη,

Σε συνέχεια της χθεσινής μας συζήτησης, σε ό, τι αφορά τον τομέα της επικοινωνιακής σου υποστήριξης, η πρώτη πρόταση-προσχέδιο σου έχει ήδη κατατεθεί. Όπως σου είπα και χθες, στη συζήτηση που είχαμε, στην πρόταση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η δική μου αμοιβή και του συνεργάτη μου.

Το χρονικό πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, δηλαδή η αποκατάστασή σου, θεωρούμε ότι είναι 18 μήνες, βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο θα υπογράψουμε με φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο εσύ θα μας υποδείξεις.

Από την ομάδα εργασίας μόνον εγώ θα έρχομαι σε επαφή μαζί σου, οποτεδήποτε χρειάζεται, και μαζί θα αποφασίζουμε τα βήματα-ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Γνωρίζεις κι εσύ, όπως κι εμείς, ότι το συγκεκριμένο έργο-αποστολή έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρόλα αυτά και με βάση την εμπειρία που έχουμε, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Η μηνιαία αμοιβή μας (εμένα και του συνεργάτη μου) θα ανέρχεται..

στο ποσό των 15.000 ευρώ ανά μήνα καθαρά για το οποίο θα εκδίδουμε και ανάλογα παραστατικά.

Ήτοι, για 18μηνη συνεργασία: 15.000 ευρώ / μήνα x 18 μήνες = 270.000 ευρώ.

Με την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού και την έναρξη της συνεργασίας μας, θα πρέπει να μας καταβληθεί το 30% του συνόλου ως προκαταβολή. Επίσης θα πρέπει να μας ενημερώσεις για το ποσό το οποίο προτίθεσαι να μας διαθέσεις σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Φιλικά,

Νίκος»



Διαβάστε και το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 Σύμφωνα με το προσχέδιο του «Νίκου», για την επικοινωνιακή υποστήριξη του Ακη Τσοχατζόπουλου προτείνονταν τα εξής:

-Τακτική παραπολιτική παρουσία στα έντυπα:

«Αδέσμευτος Τύπος», «ΑΞΙΑ», «Το Ποντίκι», «Βραδινή», «Λόγος», «Παρασκευή+13», «Καρφί», «Παρασκήνιο», «Παρών», «Εξπρές», «Ναυτεμπορική», «Δημοκρατία», «Ελεύθερος Τύπος»

(Γίνεται λόγος για ένα παραπολιτικό σχόλιο ανά 20ήμερο)

-Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», όποτε υπάρξει σχετικό αίτημα (θετική παρουσία).

-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρουσίας σε σειρά ενημερωτικών sites - blogs από δύο φοιτητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα προωθούν συγκεκριμένες θέσεις τόσο στα συγκεκριμένα sites-blogs όσο και στα social media. Προτείνονται οι ιστοσελίδες:

Press-gr.blogspot.com citypress.gr.blogspot.com

tro-ma-ktiko.blogspot.com zoomnews.gr

tsiliadoros.blogspot.com kripsinos.blogspot.com

taxalia.blospot.com (το πρώτο στη Θεσσαλονίκη), newsbomb.gr newscode.gr voria.gr (το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη) i-reporter.blogspot.com, Greece-salonica.blogspot.com



Προτείνονται επίσης, (σύμφωνα με το προσχέδιο πρότασης του «Νίκου»):

-60 δίκτυα στα social media, (facebook, twitter, κλπ),

-Δύο κεντρικά παραπολιτικά στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» μέχρι την 30ή Μαΐου

-Ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» σχετικά με την κατάρρευση της σκευωρίας κατά Α.Τ.

-Ένα άρθρο στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σχετικά με την εξέλιξη του θέματος του Α.Τ. μετά τον θόρυβο που προεκλήθη (προτεινόμενη περίοδος 2011)

-Δημοσκόπηση της εταιρείας Alco (εναλλακτικά της εταιρείας Rass). Στο πλαίσιο ευρύτερης δημοσκόπησης με συγκεκριμένο ερώτημα για «τα πολιτικά παιχνίδια και τις σκευωρίες κατά πολιτικών από συγκεκριμένα συμφέροντα». (Προτεινόμενη περίοδος Μάιος-Ιούνιος 2011).

-Συνεχής θετική αρθρογραφία στη «Free Bess» (εφημερίδα Θεσσαλονίκης «Καρφίτσα»).



Το «Πλάνο πολιτικής παρέμβασης» για να αντιστρέψει το κλίμα η «ομάδα του Νίκου» συνοψιζόταν στο εξής:

 «Ο θόρυβος κατά Α.Τ. προκλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, προκειμένου να εμφανιστούν πρόσωπα της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ως εκείνα τα πρόσωπα, που έκοψαν τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η δικαστική διερεύνηση δεν απέδωσε κάτι, μέχρι σήμερα».

Τέλος υπάρχει και οικονομική πρόταση όπου: «Προτείνεται οικονομική συνεργασία 7.000 ευρώ / μήνα κατόπιν συμφωνητικού (δεν περιλαμβάνονται οι δύο δημοσκοπήσεις αξίας 8.000 ευρώ και οι δύο)

http://www.thepressproject.gr/details.php?id=21033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου