Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη όλη την Ευρώπη



Στα πρόθυρα της κοινωνικής έκρηξης βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Ευρώπη, όπου καθημερινά διαδραματίζονται σκηνές που θυμίζουν… Ελλάδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί έπεσε θύμα γιουχαΐσματος κατευθυνόμενος προς τη σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συγκλονίζονται από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και υπέρ της Ελλάδας και στην Ισπανία με τα θηριώδη ποσοστά ανεργίας η νεολαία διαδηλώνει καθημερινά ενώ σημειώνονται βίαια επεισόδια.


Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου, ελάχιστα πράττουν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας, επιμένοντας στα σκληρά και αντιαναπτυξιακά μέτρα λιτότητας, ενώ χθες η Eurostat παρουσίαζε δραματική επιδείνωση στον τομέα της ανεργίας που πλήττει τόσο την Ευρώπη των 27, όσο και την ευρωζώνη, εμφανίζοντας ποσοστά-ρεκόρ από το 1997.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να προπαγανδίζει τα «επιτεύγματά» της, με τον κ. Βενιζέλο να διαφημίζει τους όρους του PSI και να κατεβάζει κατά 22% το επίδομα ανεργίας.

Το Eurogroup άναψε χθες το πράσινο φως για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αφού διαπίστωσε ότι πληρώθηκαν όλες οι προϋποθέσεις, ενώ έγινε γνωστό, δια στόματος Σόιμπλε, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 9 Μαρτίου, οπότε και θα… ξανασυναντηθούν.

Κι’ αυτό, διότι, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (...) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα».

Ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις - σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI, σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener), σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής και σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η κόντρα με τη Γερμανία, με τον υπουργό των Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ να δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Ταχυδρόμο του Μονάχου» ότι «στην  Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό», διερωτώμενος αν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας απεριόριστα και υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αναπτυχθεί μια στρατηγική για συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως είπε «αντί για μια αντιπαράθεση Αθήνας-Ευρώπης, η πιο έντιμη λύση θα ήταν μια ήπια, συντεταγμένη έξοδος από την Ευρωζώνη», καθώς «οι  επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι το κρίσιμο τεστ. Ήδη τώρα ανακοινώνουν διάφορα κόμματα ότι δεν θέλουν να εκπληρώσουν τους όρους που τίθενται από τους δανειστές».

Παράλληλα, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην αποστολή Γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα. «Οι Βαυαροί θα παραμείνουν στην Βαυαρία. Τα προβλήματα των ελληνικών οικονομικών υπηρεσιών πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επιμένει, με τον εκπρόσωπό του Χόλγκερ Σλίενκαμπ, να χαρακτηρίζει και χθες «απογοητευτικό» τον ενδιάμεσο απολογισμό της πρότασης για υποστήριξη της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνταν απόρρητο υπηρεσιακό έγγραφο.

Όπως είπε, «η γερμανική πρόταση γίνεται δεκτή με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, ενώ τυγχάνει προφανώς χαμηλής προτεραιότητας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, που μίλησε για γραφειοκρατία που σκοτώνει την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Ρόιτερ’ς, ο κ. Χαν είπε πως οι ξένοι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν μία γραφειοκρατία που βρίσκεται σε σύγχυση και ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που κάνει χρόνια να εκδώσει αποφάσεις.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της αύξησης της εποπτείας της Ελλάδας από την ΕΕ ή του διορισμού επιτρόπου για τη χώρα.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν επίτροπο που να επιβάλει νόμους από το εξωτερικό», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι η αναμόρφωση της «βραδυκίνητης» δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η βραδυκίνητη δημόσια διοίκηση και το γεγονός ότι δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τον υπεύθυνο για να ολοκληρώσει ένα έργο ή μία επένδυση», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα είναι ελκυστική από μόνη της, αλλά ακούω παράπονα από εταιρείες ότι είναι πολύ δύσκολο να επενδύσουν και ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι πολύ αργό».

Έδειξε μάλιστα ότι γνωρίζει αρκετά για την ελληνική οικονομία: «Το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να τυποποιείται στην Ιταλία και δεν γίνονται πολλά πράγματα για την εκμετάλλευση της δυνατότητας που έχει η Ελλάδα για τουρισμό σε όλη της διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους», κατέληξε.

Κατόπιν όλων αυτών, μόνο ως προπαγανδιστικοί μπορούν να χαρακτηριστούν οι προχθεσινοί χειρισμοί της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να εξαγγέλλει αναπτυξιακά έργα και εντυπωσιακά αποτελέσματα από την σύσκεψή του με έξι Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Όπως κατήγγειλε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, τα έργα που εξαγγέλθηκαν όχι μόνο είναι ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, αλλά υπήρξαν και τα πλέον αποτυχημένα, λόγω της επέλασης της τρόικας.

Ο κ. Χουντής μιλά για επικοινωνιακό και εικονικό σκηνικό, καταρρίπτοντας την θριαμβολογία. Και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

α) Το Ταμείο Εγγυήσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης, και το οποίο έχει κυριολεκτικά βαλτώσει χωρίς καμία ουσιαστική απορρόφηση, αφού ο ίδιος ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους μέλους, καθώς επίσης και των ελληνικών τραπεζών, επηρέασε την περαιτέρω κινητοποίηση πιστώσεων που διατίθενται στο χρηματοπιστωτικό μηχανισμό».

β) Το Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών, έχει σκοπό να ξελασπώσει τα έργα ΣΔΙΤ, και κυρίως τους αυτοκινητόδρομους, που είναι κολλημένοι εδώ και καιρό εξαιτίας της άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν όσα έχουν δεσμευτεί με επίσημες συμβάσεις τις οποίες τώρα αθετούν. Η Κομισιόν σε σχετική ερώτησή μας τον Οκτώβριο του 2011, είχε διευκρινίσει ότι το Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών αφορά σε «πρόσθετη δανειοδότηση του τραπεζικού τομέα», το οποίο μάλιστα - και αυτή είναι η μοναδική είδηση - θα χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια του δεύτερου πακέτου της Τρόικα!

γ) Άφησαν να εννοηθεί ότι θα πάρουμε δάνεια από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία πάντα παίρναμε, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τα έργα του Ταμείο Συνοχής αλλά και των άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ωστόσο λόγω της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα παρέχει, πλέον, με το σταγονόμετρο.

δ) Φτάνουν στο σημείο να αθροίζουν ως αναπτυξιακή προσπάθεια και 6 δις ευρώ του νέου δανείου της Τρόικα, που προορίζονται για την «εξόφληση προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου». Μεγάλο μέρος των δανείων αυτών, είναι γνωστό ότι θα πάνε για εξόφληση μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών ομίλων, για προμήθειες ξένων εταιρειών για έργα που έχουν κατασκευάσει στην Ελλάδα, αλλά, και αυτό το μάθαμε τώρα, φαίνεται ότι οδηγούνται στην εθνική χρηματοδότηση στο Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών, προκειμένου να ξελασπώσουν τα έργα ΣΔΙΤ των εθνικών εργολάβων.

ε) Η μεγάλη κοροϊδία είναι όμως όταν «ανακοινώνουν» διαγραφή έργων που λιμνάζουν στο ΕΣΠΑ, ώστε με αυτό τον τρόπο να χρηματοδοτήσουν δήθεν την ανεργία των νέων και να στηρίξουν προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Τα προγράμματα που πράγματι θα διαγραφούν, δεν πρόκειται να απελευθερώσουν καθόλου πόρους, γιατί εδώ και ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αποφασίσει την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού των έργων του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως να αυξήσει ούτε κατά ένα ευρώ τον συνολικό προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ. Αυτό οδηγεί αναγκαστικά στην απένταξη έργων, αφού η εθνική συμμετοχή μειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου