Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τι θα συμβεί στις 8-9 Μαρτίου;



Στις 8 Μαρτίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 Κεντρικής Ευρώπης λήγει το PSI+ η διαδικασία εθελοντικής συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Αν δεν υπάρξει παράταση, αυτό θα προσδιοριστεί στις 7 Μαρτίου και ώρα έως 4 Κεντρικής Ευρώπης,  ενδεχόμενο πολύ πιθανό – ξημερώματα Παρασκευής 9 Μαρτίου θα έχει καταστεί γνωστή η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.


Με βάση πρώτες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές ο στόχος του 75% ίσως να μην επιτευχθεί και η συμμετοχή να κινηθεί μεταξύ 68% και 72%. Μέχρι τώρα η συμμετοχή είναι ελαχιστότατη, πραγματικά πολύ μικρή αλλά προφανώς η συμμετοχή θα κορυφώσει έως τις 8 Μαρτίου την νέα εβδομάδα.  Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί καθώς μέχρι τις 8 Μαρτίου πολλά μπορεί να συμβούν το PSI+ θα ακυρωθεί. Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs αφού συγκεντρώνει πάνω από 66,66% και θα πληρωθούν τα CDS καθώς η ISDA θα πιστοποιήσει Credit Event.
(Με δεδομένη ότι η διαδικασία του PSI+ είναι καταλυτική για την διάσωση της Ελλάδος μπορεί να ασκηθούν πιέσεις την τελευταία στιγμή σε κατόχους ομολόγων να συμμετάσχουν ή η διαδικασία να παραταθεί.)
Η Τρόικα κυρίως η Γερμανία έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το μεγαλύτερο σχέδιο που εκπονήθηκε ποτέ για κράτος στο πλανήτη, να αναδιαρθρωθεί το χρέος εθελοντικά.
Με βάση τους στόχους του PSI+ το όριο συμμετοχής είναι 90%.
Δηλαδή το 90% των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στα ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Ο στόχος αυτός δεν είναι πιθανός.

Έτσι λοιπόν προβλέφθηκε από την Ελλάδα και την Τρόικα να υιοθετηθεί εύρος ποσοστού συμμετοχής το οποίο προσδιορίστηκε στο 75% με 90% κατόπιν διαβούλευσης με τους πιστωτές.
Αν δηλαδή η συμμετοχή φθάσει στο 75% του στόχου των 206 δις ευρώ και υψηλότερα η διαδικασία του PSI+ θα θεωρηθεί έγκυρη και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εθελοντικά.
Όσοι δεν συμμετάσχουν το υπόλοιπο 25% π.χ. θα πληρωθούν κανονικά τα ομόλογα τους στην ονομαστική αξία δεν θα υποστούν haircut. Αυτό ισχύει για τους ιδιώτες θεσμικούς αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα.
Αν όμως η συμμετοχή είναι χαμηλότερη του 75% τότε το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί να ακυρώσει την διαδικασία και αν η συμμετοχή είναι πάνω από το 66,66% τότε η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs που θα υποχρεώσει τους πάντες να υποστούν haircut.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει CDS trigger δηλαδή πληρωμή των CDS καθώς η ISDA «αυτοβούλως» θα συνεδριάσει για να πιστοποιήσει credit event.
Με βάση πληροφορίες που ακόμη όμως στηρίζονται σε πολύ μικρό δείγμα συμμετοχής και με ορισμένες αναγωγές και πληροφορίες από το Club των συμμετεχόντων,  προκύπτει ότι η συμμετοχή θα κινηθεί μεταξύ 68% και 72% και ίσως αυτό να είναι καλό σενάριο. 
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία του PSI+ θα ακυρωθεί καθώς δεν επιτυγχάνεται το όριο του 75% που θα κρίνει αν η διαδικασία είναι έγκυρη ή όχι.
Σε ειδική έκθεση της η BNP Paribas η οποία σημειωτέον είναι ο σύμβουλος των ιδιωτών στο PSI+ αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να ενεργοποιηθούν τα CACs και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία καθίσταται υποχρεωτική ακυρώνεται το PSI+ και υποχρεωτικά όλοι θα συμμετάσχουν.
Το ζητούμενο είναι απλό η Ελλάδα θα είναι η νέα Ουρουγουάη όπου υπήρξε εθελοντική αναδιάρθρωση χωρίς trigger CDS δηλαδή χωρίς πληρωμή CDS ή η Ελλάδα θα είναι η επόμενη Αργεντινή, Anglo Irise Bank ή η Northern Rock όπου υπήρξε χρεοκοπία και πληρώθηκαν τα CDS;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος από trigger CDS στην Ελλάδα αλλά και από υποχρεωτική διαδικασία στο PSI+ δεν θα είναι μεγάλος, η αγορά το έχει συμπεριλάβει στα ενδεχόμενα.

Τι θα συμβεί στα φυσικά πρόσωπα

Τα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν λόγο να συμμετάσχουν. Δεν έχουν λόγο να ενταχθούν στην διαδικασία.
Ήδη οι τράπεζες διαθέτουν τα δελτία συμμετοχής που περιλαμβάνονται οι εξής ερωτήσεις.
1)Θα συμμετάσχετε το PSI+
2)Θα ψηφίσετε υπέρ των cacs και κατά της συμμετοχής στην διαδικασία του PSI+
3)Θα ψηφίσετε κατά των cacs και κατά της συμμετοχής στο PSI+
4)Να γνωστοποιήσετε ότι κατέχετε ελληνικά ομόλογα  χωρίς να προσμετρήσουν στην διαδικασία ώστε το κράτος να τα ανταλλάξει στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CACs
5)Αρνείστε να συμμετάσχετε στην διαδικασία τoυ PSI+.

Οι διαδικασίες

Με σύμβουλο την Lazard και διαχειριστές ολοκλήρωσης την Deutsche bank και την HSBC και εμπιστευματοδόχο την Wilmington Trust,  ξεκίνησε και ολοκληρώνεται η πρόσκληση προσφοράς στις 8 Μαρτίου  με προοπτική όμως επέκτασης του PSI+ της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με την εμπλοκή των ιδιωτών.
Με βάση την διαδικασία έως τις 7 Μαρτίου και ώρα 4 Κεντρικής Ευρώπης μπορεί η όλη διαδικασία να ανακληθεί.
Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να ανακαλέσει την όλη διαδικασία του PSI+ έως τις 7 Μαρτίου.
Στις 8 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της προσφοράς εκτός και αν υπάρξει παράταση και αυτό θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή.
Παράλληλά άμεσα χορηγείται στο ελληνικό κράτος δάνειο 30 δις ευρώ ως σύμβαση διευκόλυνσης ώστε να χρηματοδοτήσει μέρος των εναλλάξιμων τίτλων.
Στις 12 Μαρτίου έχει οριστεί η ημερομηνία διακανονισμού των επιλέξιμων τίτλων.
Μεταξύ 27 και 29 Μαρτίου οι συνελεύσεις για τους κατόχους – ομολογιούχους ελληνικών ομολόγων εκδόσεων πλην ευρώ.
Στις 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο διακανονισμός αλλοδαπών τίτλων.
Στα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν ονομαστικής αξίας έως 70 δις ευρώ θα φέρουν διαφορετικά επιτόκια με βάση την λικτότητα τους.
Μεταξύ 2013 και 2015 το επιτόκιο στο 2%, μεταξύ 2016 και 2020 στο 3%, το 2021 στο 3,65% και μετά το 2022 στο 4,30%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο δηλώνει ότι όσοι συμμετάσχουν στο PSI+ θα καταβάλλονται όλοι οι δεδουλευμένοι τόκοι σε αντίθεση με όσους δεν θα συμμετάσχουν αναφέρεται ότι δεν θα λάβουν δεδουλευμένους τόκους.
Προφανώς αυτή η διαφοροποίηση είναι σημαντική καθώς οι δεδουλευμένοι τόκοι θα καταβάλλονται στην λήξη κάθε ομολόγου ή λόγω των ρητρών συλλογικής δράσης των CACs η διαδικασία από εθελοντική θα καταστεί υποχρεωτική και εκ των πραγμάτων υποχρεωτικά όλοι θα συμμετάσχουν;
Να σημειωθεί ότι τα CACs για να ενεργοποιηθούν απαιτούνται να συγκεντρωθούν τα 2/3 του συνολικού στόχου – κεφαλαίου.
Επίσης η Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσκλησης προσφορών δύναται ή επιφυλάσσεται να συνάψει πρόσθετες εθελούσιες συναλλαγές διαχείρισης υποχρεώσεων είτε σε μεμονωμένους τίτλους π.χ. αν δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον είτε σε κατηγορίες κατόχων ομολόγων.
Αυτό ίσως να αποτελεί παράθυρο και για τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,5 δις ευρώ που κατείχαν η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες ύψους 38-40 δις ευρώ τρέχουσας αξίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,5 δις ευρώ που κατείχαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ πλέον έχουν περάσει στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου