Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Να μην πεθάνει ο εμποράκος

Ο μήνας που ήδη ξεκίνησε θα είναι για πολλές από τις μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν και να δίνουν την μάχη της επιβίωσης, καθοριστικός.


Οι  έμποροι λένε ότι τον Δεκέμβριο έκαναν πάντοτε τζίρο που αντιστοιχούσε στο 30% ή και στο 40% του τζίρου  ολόκληρου του χρόνου. Φέτος οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων  φοβούνται ότι κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες ειδικά για τις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Λεφτά δεν υπάρχουν. Ο κόσμος περνά μπροστά από τα μαγαζιά  και δεν κοιτάζει καν. «Ακόμα κι αν βάλω μια πινακίδα που να λέει ότι χαρίζω το εμπόρευμα, πάλι δεν θα μπει κανένας μέσα γιατί με την ψυχολογία που έχει ο κόσμος κανένας δεν διαβάζει καν τις πινακίδες στις βιτρίνες» μου έλεγε φίλος μου έμπορος στη Σταδίου λίγο καιρό πριν κλείσει  το μαγαζί του. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Αν και βρισκόμαστε 20 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η Αθήνα, ειδικά όταν πέφτει το σκοτάδι, καθόλου δεν δείχνει να έχει προσαρμοστεί στον μήνα Δεκέμβρη. Ο μόνιμος εορταστικός διάκοσμος παραμένει σκοτεινός. Για πρώτη φορά μάλιστα, για λόγους οικονομίας, ο Δήμος δεν θα στολίσει δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος.

Θαύματα δεν περίμενε κανείς από τον κ. Γιώργο Καμίνη ο οποίος συμπληρώνει  αυτές τις μέρες ένα χρόνο στα δημαρχιακά του καθήκοντα. Και θαύματα κανείς δεν είδε. Αυτό που θα περίμενε να δει όμως ο περισσότερος κόσμος τέτοιο καιρό ήταν μια Αθήνα λίγο πιο φωτεινή, λίγο πιο Χριστουγεννιάτικη, λίγο πιο αισιόδοξη. Προς το παρόν, μόνο τα μεγάλα αλλά και αρκετά από τα μικρότερα μαγαζιά έχουν προσαρμοστεί στο πνεύμα των ημερών. Ας ελπίσουμε για τις επόμενες μέρες.

Κι εμείς όμως μπορούμε  να βοηθήσουμε. Όσοι θα κάνουν, έστω και πολύ πιο περιορισμένα από πέρσι και πρόπερσι, κάποιες αγορές ας το κάνουν από τα μαγαζιά κι όχι από το παραεμπόριο. Προστρέχοντας στο παραεμπόριο, κερδίζουμε  μερικά πολύτιμα ευρώ , αλλά δίνουμε μια ακόμα μαχαιριά στο βαριά τραυματισμένο σώμα της Ελληνικής οικονομίας. Κι αν αυτή δεν επιβιώσει μαζί της θα τελειώσουμε όλοι.

Κι οι έμποροι όμως  που περιμένουν αυτό το μήνα να χαμογελάσουν λίγο, ας κάνουν κι αυτοί το σωστό. Ας μην προσπαθήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες να βγάλουν τα σπασμένα μιας ολόκληρης χρονιάς. Ας πάρουν πιο λίγα από πιο  πολλούς.
Αν- λέω αν-βάλουμε όλοι μας λίγη πλάτη, ο καθένας από την σκοπιά του και τις δυνατότητές του, ίσως αποτρέψουμε τον θάνατο του εμποράκου. Και μαζί πολλών ακόμα…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου